Homofobin finns överallt - även inom konståkning

Det var nog inte det här Putin hade tänkt sig.

Knappt innan OS ens börjat hade både ­Kanadas rodeltrupp och en holländsk snowboardåkare hunnit regnbågsprotestera mot Rysslands homofobi.

Att popduon Tatu - kända för att ha hånglat iklädda ­kinky skoluniformer - uppträdde på invigningen i Sotji i går kväll, satte fingret på den sexuella ambivalensen kring hela spektaklet. OS har inte handlat så mycket om sex och kön sedan spritt språngande greker kastade spjut i Olympia.

Inte minst Putin har fått en tvetydig aura.

I västerländska medier har presidenten inte bara jämförts med tsaren, Stalin och Hitler. Utan också utmålats som det mest töntiga journalister kan tänka sig - som konståkare.

I tv-program och sociala medier har man kunnat se Putins piruetter. Han dök nyligen upp i glittriga trikåer på tidskriften The Economists satiromslag. The New Yorker pryddes av en skämtbild där han skuttar fram över isen.

Varför just konståkning?

Det är förmodligen tänkt som ett hån mot Putins björnkramande übermanlighet. Därför gör man honom till fjollig isdansare, utövare av ”the gayest sport in the Olympics”, som det heter i ett stort reportage om konståkning i tidningen News-week.

Men problemet är att konståkning inte är särskilt ”gay”. Tvärtom.

Genom åren har få konst­åkare kommit ut offentligt. I Newsweek intervjuas elit­utövare som säger att de inte vill eller vågar, av ­rädsla för att mista ­sponsorer och fans.

I USA:s officiella delegation finns en av dem, konståkningslegenden Brian Boitano. Han vann OS-guld 1988. Men först inför OS i Sotji tog han steget och ­berättade att han är gay.

I själva verket finns få idrotter där könsrollerna är så stereotypa: Konståkningens kvinnor ska vara nätta, klädda i kort klänning och hudfärgade tights. Männen ska visa att de har styrka och stake nog att bära runt på sin kvinna genom kvadruplar och Salchow-hopp.

Det är en unken hetero­föreställning om manlighet och kvinnlighet, som verkar hämtad från 50-talet. Och egentligen är ju bobåkarnas dräkter mer andro­gyna.

Nej, vi kommer tyvärr inte få se de första samkönade konståkningsparen i Sotji heller. Och självklart ska vi fortsätta protestera mot vidriga ryska antihomolagar.

Men glöm inte att det är tack vare Putins OS som vi börjat prata om den kvävande homofobin - i idrottsvärlden.

Följ ämnen i artikeln