Jag hittade medlet som skyddar mot epidemin

Jag hittade medicinen i Bahrains största köpcenter. Där, i ett litet apotek insprängt bland glittriga lyxaffärer, låg Tamiflu på hyllorna. Dyr var den, 400 kronor per ask, men inget läkarrecept behövdes för att köpa.

Jag tog den lilla asken i handen, kände hur habegär och existensiell ångest vaknade i reptilhjärnan.

Tamiflu är den medicin som kanske är verksam mot fågelinfluensan. Hans Wigzell, regeringens vetenskapliga rådgivare, spred halvpanik med sitt uttalande om att läkare börjat hamstra medicinen. Nu är den nästan slut i Sverige.

Jag stirrade på asken, att köpa eller inte var frågan.

Tänk om folk börjar dö som flugor. Influensaepidemierna kommer ju med jämna mellanrum, Spanska sjukan dödade 20-40 miljoner människor 1918-19, därefter lindrigare asiaten 1957-58, Hongkong 1968-70 och Sichuan 1988-89. Rent statistiskt så borde det komma en rejäl omgång med små lömska virusdjävlar som ingen kan värja sig mot. Smittar genom ögonen gör den också, fågelinfluensan. Alla kommer att gå omkring med cyklop.

Säkert blir det kaos i samhället. Staten verkar ju inte ha någon jättevilja att skydda sina invånare. 325000 utvalda svenskar ska vaccineras så de kan hålla i gång viktiga samhällsfunktioner. Ok för att sopåkare och sjukvårdspersonal är friska, men gissa om det kommer att myglas, mutas och smöras för att få den magiska sprutan. Själv lär man hamna sist i kön.

Och vilket raseri det kommer att bli om folk nekas medicin och börjar dö. Kommer staten att klara en sådan kris? Tsunamikatastrofen gick ju inte så bra.

Borde man därför inte ta saken i egna händer? Apotekaren i Bahrain tittade konstigt på mig där jag stod och fingrade på den vita asken.

Många larm har det varit genom åren, ebola, hiv, galna ko-sjukan, sars och hudcancer. I ena stunden är man orolig, i nästa är allt bortglömt för nya rädslor. Men att överleva verkar mest handla om tur och goda gener.

En del säger att epidemier är nyttiga, att de stärker människosläktet. Fast så talar nog bara den som inte är född med sjukdomar och defekter.

Jag la ett par förpackningar Tamiflu på disken och betalade, trots att jag förmodligen aldrig kommer använda medicinen.

Hade experterna rekommenderat en talisman hade jag förmodligen köpt den med.

Vad kan jag säga, människan är primitiv och rädsla säljer, styr och kontrollerar. Det är inte bara läkemedelsföretagen och George W Bush som kommit på det.

Följ ämnen i artikeln