Persson för stor för lilla Sverige?

VÄSTERÅS

Sverige håller på att bli för litet för Göran Persson. Frågan är om världen klarar sig utan den svenske statsministern.

Inte ens det danska riksdagsvalet kan han låta bli att lägga sig i.

Göran Persson kan med rätta vara stolt över sina utrikespolitiska kontakter. Till kongressen i Västerås har han inte bara lockat en av de mest inflytelserika socialdemokraterna i EU, Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder, som talar sent i eftermiddag.

Han har också lockat två av centralfigurerna i den haltande fredsprocessen i Mellanöstern, Arafats andreman Abu Ala och Israels utrikesminister Shimon Peres. Den senare höll i går ett lysande tal till kongressen.

Men framgångarna på det utrikespolitiska området under tiden som ordförande i EU förefaller ha gjort Sverige för litet för Göran Persson.

Ointresserad av nytillskotten

På en presskonferens i går fick han frågan vad han tyckte om att riksdagsgruppens ordförande Britt Bohlin och kommunalrådet från Kristianstad Heléne Svensson valdes in i partiets innersta cirkel, verkställande utskottet.

- Jag vet knappt vad de heter, blev partiordförandens ointresserade svar.

Desto vältaligare blev han när de internationella kontakterna kom på tal. Enligt Göran Persson har han under den gångna veckan talat med statliga stats- och regeringschefer i EU. Trots avlyssningsrisken fördes samtalen som vanligt "på nallen". Varför krångla när man vistas bland vänner?

- Så funkar det. Det är kul.

Lika kul var det att berätta om ett förestående besök hos "Tony" (Blair) och de kommande mötena med president George W Bush och FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Men inte heller den danska valrörelsen kommer att genomföras utan Göran Perssons medverkan. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har fått "några tips" av sin svenske kollega. Men med tanke på att han vid det senaste valet förlorade var femte väljare borde Rasmussen noga värdera tipsen.

Gav Peres och Ala sina råd

Under sina samtal i går med Peres och Ala diskuterade Persson dessutom en ny socialdemokratisk organisation för både Israel och den palestinska myndigheten. Kanske kan Persson bli rådgivare?

Som synes är det inte många länder i världen vars framtid Göran Persson, enligt egen utsago, inte är inblandad i på ett eller annat sätt.

Tidigare var Göran Persson en utpräglad inrikespolitiker. Han hade inga internationella uppdrag. Som finansminister förstod han först inte vikten av delta i EU:s månatliga möten.

Som statsminister har han däremot blivit helt betagen av politikens internationella scen. Numera kan Göran Persson inte nog prisa vikten av samarbete mellan länder och regeringar eller värdet av personliga kontakter på det internationella planet.

I går meddelade Göran Persson följande sanning: "Sverige lever i världen och världen lever i Sverige." Men frågan är om inte kongressombuden upptäckte det före statsministern.

Följ ämnen i artikeln