Ryssland och Turkiet bryter ner våra själar med lögner

Den ryske ambassadören Igor Bratjikov startade förra hösten en lögnkampanj om förstörelse av en hundraårig rysk krigskyrkogård i Slovakien.

Sverige har länge varit utsatt för omfattande och systematiska kampanjer för att bryta sönder vårt samhälle.

Nu har Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan visat att lögnerna om Sverige som ett särskilt muslimfientligt land ofta har sitt ursprung i nyhetsbyrån Anadolu Agency som ägs av turkiska staten och är politiskt detaljstyrd.

Att en stat direkt eller indirekt ligger bakom är inte överraskande. Plötsliga politiska rörelser uppstår sällan genom tillfälligheter och nätet har blivit historiens effektivaste verktyg för krigföring om våra själar och samhällen.

 

Samtidigt är svenska myndigheter gåtfullt loja.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, talade i juli om att ”vissa aktörer utanför Sverige sprider och förstärker felaktiga påståenden”.

Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, säger till Sydsvenskan:

– Vi känner till väldigt mycket mer än vad vi uttalar oss om.

Är det inte dags att tala klarspråk?

Sätta hårt mot hårt när fientliga makter försöker bryta sönder vårt land?

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

 

Nyss var jag i Slovakien, centralt land för rysk desinformation i Europa. Wien ligger mindre än en timme bort från huvudstaden Bratislava.

Tjeckien och Slovakien var ett land fram till 1992. Från kuppen i Prag 1948 härskade kommunisterna. En ny partiledning försökte 1968 reformera sitt eget styre och skapa en ”socialism med mänskligt ansikte”.

Då invaderade Sovjetunionen, kidnappade de tjeckoslovakiska ledarna och förde dem till Moskva där de tvingades underteckna en begäran om ”broderlig hjälp”, det vill säga invasionen. Därefter installerade ryssarna en lydig och stenhård quislingregim som styrde på Moskvas nåde ända tills kommunismen kollapsade 1989.

Närheten till historien och närheten till grannlandet Ukraina gör slovakerna mer klarsynta och handlingskraftiga än svenskarna.

Slovakiska polisen har inrättat en särskild avdelning för att bekämpa desinformation. När den ryske ambassadören Igor Bratjikov förra hösten startade en lögnkampanj om förstörelse av en hundraårig rysk krigskyrkogård gick polisen omedelbart ut och dementerade lögnen och satte den i ett sammanhang.

Den ryske ambassadören försökte skapa bråk för att avleda uppmärksamheten från vad som skedde i Ukraina vid samma tid.

 

Lögnen är inte abstrakt. Lögnens räckvidd går att mäta.

Facebook är den inflytelserikaste sajten i Slovakien. Mc-milisen Broder till Broder är en viktig propagandist för Moskva. Broder till Broder spred ambassadörens lögn om krigskyrkogården men slovakiska polisen publicerade snabbt ett tillrättaläggande som nådde ut lika brett.

Slovakiska myndigheter ger hopp.

Samtidigt är Slovakien ett exempel på hur svårt det är att bekämpa desinformation, hur den kan förgifta ett samhälle.

– Extrema åsikter som var obetydliga för tio år sedan är mainstream i dag, sa Tomas Krissak när jag nyligen träffade honom i Bratislava.

Han är senior konsult på företaget Gerulata som är specialiserat på rysk propaganda.

 

På bara tio år har det uppstått ett ekosystem av antisemitism, konspirationer, desinformation och skrämselpropaganda på nätet, sa Krissak.

Det finns cirka 2 000 aktörer i ekosystemet – nättidningar, influencers, organisationer, partier. Det låter mycket men bakom alla dessa sajter finns maximalt 500 personer, enligt Tomas Krissak.

Deras drivkraft? Övertygelse, kanske. Känslan av att vara viktig, kanske. Bara en person har ertappats med att ta emot pengar av ryska ambassaden, journalisten Bohus Garbar som fick 1 000 euro i kontanter.

Garbar, utan fast anställning, omvittnat fattig, donerade 10 000 euro till ett av landets extremaste främlingsfientliga partier. Det är inte utrett var pengarna kom ifrån.

 

Länge har vi känt till den moderna propagandans och desinformationens makt. Länge har vi känt till hur särskilt Ryssland systematiskt skapar kaos och mjukar upp länder med aktioner på nätet.

I Sverige talar vi nu mycket om kulor och krut till vårt försvar. Kampen om själarna är minst lika viktig.

Även det visar Slovakien. På söndag är det parlamentsval och det är mycket möjligt att pro-ryska politiker vinner.


LÄS ALLA 5 DELAR I ”SPIONERNAS EUROPA”:

Följ ämnen i artikeln