Mejla

Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Trippeldåligt för SD att Bieler hoppar av

Åkesson och hans närmaste borde gråta blod

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Paula Bieler lämnar riksdagen är ett slag för Sverigedemokraterna.

Hon är allt det partiet behöver. Kvinna. Högskolestudent. Och yngre än det manliga ledargarnityret.

Sverigedemokraterna är på många sätt en framgångssaga. De fördubblade sitt väljarstöd när de kom in i riksdagen 2010. De gjorde det igen fyra år senare.

I det senaste riksdagsvalet stannade ökningen av något. Den blev ”bara” 36 procent.

Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och de andra i SD:s ledning har länge pekat ut grupper där de måste öka sitt stöd för att partiet ska fortsätta växa.

Det är helt enkelt nödvändigt att bli större bland kvinnor, yngre och högutbildade om partiet ska lämna platsen som tredje största parti bakom sig.

Paula Bieler på SD:s landsdagar förra året.
Foto: PONTUS ORRE
Paula Bieler på SD:s landsdagar förra året.

Paula Bielers plötsliga avhopp från riksdagen är därför ett extra ovälkommet besked för den SD-topp där hon själv ingått under många år.

Bieler är 31 år och alltså klart yngre än de styrande männen Åkesson, 40, Karlsson, 42, och Jomshof, 50.

Enligt Valu, vallokalsundersökningen 2018, röstade 19 procent av pensionärerna på SD. Men partiet fick bara 13 procent av de yngsta väljarna, de som inte fyllt 22. Det säger sig själv att det borde vara tvärtom för ett parti som vill fortsätta växa. I genomsnitt röstade 17,5 procent på SD i riksdagsvalet.

 

Paula Bieler representerar också en annan väljargrupp som Sverigedemokraterna pekat ut som strategiskt superviktig, kvinnorna.

Trots uttalade ambitioner, och en viss omdirigering av politiken, ökade SD enligt Valu dubbelt så mycket bland män som bland kvinnor i senaste valet.

Könsfacit enligt den undersökningen är att 14 procent av kvinnorna och 24 procent av männen röstade på SD.

På partiets senaste kongress, i Örebro i höstas, meddelade den då nyss avgångne gruppledaren i riksdagen, partiideologen Mattias Karlsson, att SD borde grunda ett högskoleförbund. Redan tidigare hade han talat om en tankesmedja vilket nu realiserats.

 

SD vill alltså göra en inbrytning bland intellektuella, ett led i den putsning av fasaden som partiet ägnat sig åt ganska länge vid det här laget.

Paula Bieler har pluggat till civilingenjör i bioteknik och till gymnasielärare i matte i Uppsala. Hon tänker återuppta studierna i matematik när hon lämnar riksdagen vid månadsskiftet.

Det är omöjligt att veta vad som egentligen ligger bakom Bielers plötsliga avhopp. Hon nämner själv abortfrågan men så enkelt kan det inte vara. Att riksdagen sade nej till ledighet för hennes stundande bröllopsresa ska bara ha skyndat på beslutet, enligt henne själv.

Paula Bieler har varit nästan allting sedan hon blev medlem i SD för elva år sedan. Hon har suttit i kommunfullmäktige, i landstinget, i riksdagen, i partistyrelsen, i verkställande utskottet, hon har varit politisk sekreterare och redaktör för partitidningen SD-kuriren. Samt talesperson i flera frågor, nu senast i partiets paradfråga migration.

 

Men oavsett skälet till avhoppet har Paula Bieler varit SD:s mest kända kvinnliga företrädare. Men även hennes andra företräden gör avhoppet till en kännbar trippelförlust för Åkesson och hans närmaste.

Nu drar hon. Från riksdagen och från Åkesson. SD får leta efter en ny kvinna att ha på podiet. Och hoppas att det slutar lyckligare än med Bieler.

 

”Vi bär alla på principer och vi har alla våra gränser och jag kände att jag höll på att överträda mina. Jag började gå i otakt med partiet, samtidigt som jag inte heller kunde bejaka min egen takt.”

Paula Bieler (SD) förklarar på Facebook varför hon lämnar riksdagen med omedelbar verkan.

LÄS OCKSÅ

Vad var det som egentligen hände i svensk politik hösten 2018?

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Reinfeldts stora projekt rasade ihop – inför öppen ridå

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Publicerad: