Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Finns det någon väg ut ur brexitsoppan?

Publicerad:
Uppdaterad:

Brexitkaoset blir bara värre och värre. Samtidigt som britterna för varje dag blir allt tröttare på käbblet.

Finns det någon väg ut ur denna soppa?

Här är tre scenarion om vad som nu kan hända.

I går fick vi se något fullständigt unikt i det brittiska underhuset när 21 konservativa ledamöter röstade mot sin egen regering.

Premiärminister Boris Johnson svarade med att utesluta dem ur partigruppen och förbjuda dem att ställa upp i nästa val som ledamöter för Torypartiet. Bland dessa 21 finns åtta före detta ministrar, däribland tunga namn som den nyss avgångne finansministern Philip Hammond och Ken Clarke som suttit i parlamentet för de konservativa i 50 år.

I gruppen finns också Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames, något som måste ha smärtat Boris Johnson alldeles särskilt. Churchill är Boris idol och han drömmer om att nå samma ikonstatus.

Att se det brittiska politiska spektaklet utspela sig inför öppen ridå är på en gång vansinnigt underhållande och väldigt skrämmande. En nation är på väg att implodera inifrån av en enskild politisk fråga där stor oenighet råder. Ändå är nästan alla britter ense om en sak, att det vore mycket olyckligt att lämna utan ett avtal. Men det är precis vad Boris Johnson försöker göra, som en förhandlingstaktik gentemot EU.

Tre framtidsscenarion

Mitt i detta kaos finns ändå ett politiskt regelverk som ger tre olika framtidsscenarion.


1. En ny lag kommer antas som förbjuder Boris Johnson att låta Storbritannien lämna utan ett avtal

Denna lag kommer sannolikt att antas under kvällen. Efter gårdagens omröstning står det klart att minst 21 konservativa ledamöter är beredda att rösta med oppositionen och driva igenom en lag som tvingar Boris Johnson att av EU begära ytterligare en förlängning av deadline för brexit. Detta om han inte före den 17 oktober har förhandlat fram ett nytt avtal med EU som det brittiska parlamentet kan godkänna. Deadline ska i så fall flyttas till den 31 januari nästa år. Förutsatt att EU går med på det. Vilket de sannolikt gör.

Förutsatt att den verkligen tillämpas av regeringen skulle lagen göra det omöjligt för Boris Johnson att fortsätta sin strategi att krascha ut ur EU ifall inte Bryssel viker sig för Storbritanniens krav om ett bättre avtal.


2. Ett nyval avgör vem som får bestämma om brexit

Johnsons motdrag mot den nya lagen kommer att bli att utlysa nyval. Problemet är att han inte kan göra det själv. Han behöver ha två tredjedelar av parlamentet med sig. Normalt sett hade det varit mycket enkelt. Labourledaren Jeremy Corbyn har de senaste åren skrikit sig blå för att få till ett nyval. Men nu när han har chansen är han plötsligt inte lika villig.

Corbyns villkor för att gå med på ett nyval är att lagen som förbjuder Storbritannien att lämna utan ett avtal först har trätt i kraft och att valet hålls före den 31 oktober. Corbyn är helt enkelt rädd att Johnson ska lura honom.

En annan variant är att labour ställer en misstroendeförklaring och sedan försöker bilda en regering med en majoritet i parlamentet.

Troligen är ett nyval ändå oundvikligt. Den konservativa regeringen har förlorat sin majoritet och är inte längre beslutsmässig. Den kan bara fortsätta som en minoritetsregering.

Sannolik valdag är i så fall den 15 oktober. Men Labour är rädda att Johnson planerar att flytta valdagen till efter den 31 oktober, strunta i den nya lagen och låta landet krascha ut ur EU innan han låter britterna gå till valurnorna. Då som mannen som ordnade brexit.


3. Ett nyval blir i praktiken en ny folkomröstning om brexit

Boris Johnson kommer att gå till val på att avskaffa den nyantagna lagen om att förbjuda landet att krascha ut ur EU och framställa sig som den ende som kan få brexit att verkligen bli av.

För Jeremy Corbyn är det mer komplicerat. Han kommer att försöka framställa sig som den mer ansvarsfulle som inte är beredd att riskera brist på medicin, tomma hyllor i butikerna och sänkt levnadsstandard. Men han har ingen lösning för hur brexit ska kunna bli av annat än att fortsätta förhandla med EU.

Ett nyval kan vara ett sätt att avgöra brexit men inte nödvändigtvis.

Lyckas Johnson få en egen majoritet blir det sannolikt en avtalslös brexit med allt vad det innebär. Vinner Corbyn kommer ett avgörande att skjutas på framtiden. Kanske blir det en ny folkomröstning som slutar med att brexit inte blir av överhuvudtaget.

Utgången av ett val är långtifrån given.

Dålig idé

Många britter är så trötta på alltihop att de bara vill ha brexit överstökad. Oavsett konsekvenserna. De gillar Johnsons kompromisslösa inställning, ”do or die”.

Mot dem står de som alltmer ser brexit som en dålig idé. Bättre stanna kvar i EU, utnyttja fördelarna och försöka stå ut med nackdelarna.

Storbritannien kan fortfarande dra tillbaka artikel 50 som utlöste förhandlingarna om att lämna och återgå till att vara EU-medlem.

Mer än tre år efter folkomröstningen ligger fortfarande alla alternativ kvar på bordet. Även om just detta ser allt mindre troligt ut.

Laddar Live Upplevelse

Fakta: Partierna i underhuset


Så här ser styrkeförhållandena ut i det brittiska underhuset just nu:

PartiMandat
Konservativa partiet309
Labour245
Skotska nationalistpartiet35
Liberaldemokraterna15
DUP (Demokratiska unionistpartiet)10
Sinn Féin7
TIG (The independent group)5
Plaid Cymru4
Gröna partiet1
Oberoende15
Talmannen och vice talmännen4


Fotnot: Republikanska Sinn Féin bojkottar arbetet i parlamentet. De fyra talmännen deltar av tradition inte i omröstningarna.


Källa: Underhuset.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor inom exempelvis samhälle och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: