Mejla

Lena Mellin

”Liv, hälsa och jobb är hotade”

Löfvens tal var det allvarligaste jag hört på mycket länge

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfvens budskap till svenska folket var mycket allvarligt.

Liv och jobb är hotade så gör som du blir tillsagd.

Annars blir det nya restriktioner.

Statsminister Stefan Löfven var inbjuden att delta i SVT:s samhällsprogram Agenda men tackade nej, kanske på grund av sin skrala insats i samma program före jul.

I stället erbjöd public service-bolaget honom att hålla ett kort tal till nationen.

Det är ingen svensk tradition även om det förekommit vid några tillfällen (se fotnot). Det är däremot vanligt i länder med mer auktoritära traditioner, som Frankrike.

 

Statsministerns tal var mycket allvarsamt, det allvarligaste jag hört på mycket länge. ”Liv, hälsa och jobb är hotade” sade han.

Men det underliggande budskapet var inte bara ett inskärpande av att ljusglimtarna för närvarande är få, om ens några.

Det var i stället att vi måste lyda de rekommendationer och råd som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter ger – annars blir det fler inskränkningar i vardagen som vi känner den.

 

Jag vill betona att Stefan Löfven inte sade det rakt ut. Men budskapet gick hem ändå. Han sade att sammankomster med mer än 500 personer är förbjudna, undervisningen vid högskolor och gymnasier har flyttats till elevernas hem.

”Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma.”

 

En grupp som Löfven särskilt pekade ut var dem som fyllt 70. Även de måste följa råden – vilket de inte har gjort i tillräckligt hög grad. Men där finns den gamla 68-generationen som slängde konventionerna över bord 1968, och de har aldrig gillat att lyda order.

”Nu har vi alla ett stort eget ansvar”, sade Löfven.

Jag skulle nog säga att vi alltid har det. Men att det nu är viktigare än någonsin att vi verkligen tar det.

 

Fotnot: En av Stefan Löfvens företrädare som statsminister, Göran Persson (S), höll ett tal till nationen 11 september 2003 Det var samma dag som utrikesminister Anna Lindh dog efter den svåra knivattack hon utsatts för. Statsminister Carl Bildt (M) höll ett 1992 då Lasermannen, som utförde rasistiska dåd, härjade som värst.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE