Äldre har nyckelroll i kampen mot gängen

Det är dags för den äldre generationen att rycka ut.

Det finns 70 pensionärer per gängkriminell i Sverige.

De är 30 000 och vi är över 2 miljoner.

Låt oss hjälpa till att kämpa ner dem.

Det talas nu om behovet av en ny folkrörelse mot gängkriminaliteten, våldet, morden och sprängningarna, och jag håller helt med.

I den kan äldre ha en nyckelroll.

Enligt polisen är det kriminella gäng som driver den vedervärdiga brottslighet där äldre luras av sina pengar, främst via telefon. Stryps den möjligheten, försvinner en av gängens främsta inkomstkällor. Äldre kan, genom sina organisationer och genom att hjälpa varandra, arbeta stenhårt mot den typen av bedrägerier.


I de fall som nyligen uppmärksammats där idrottsplaner tagits över av hotfulla ungdomar med skyddsvästar, är det dags för den äldre generationen att rycka ut.

Jag läser om en mormor som bestämt sig för att följa med barnbarnet på fotbollsträningen på idrottsplatsen där en 18-åring nyligen sköts ihjäl. Om alla gör det, om 70 pensionärer per kriminell unge rycker ut i höstmörkret, tror jag att ordningen snart är återställd.


Att dra sig undan av rädsla är helt fel taktik. De territorier som kriminella tagit kontroll över måste vinnas tillbaka. Och då kan det behövas stora mängder fotfolk.

En idrottsledare säger att det inte är ordningsvakter som behövs, utan ett slags trygghetsvärdar som kan vara på plats och larma polisen vid behov.

Jepp. Fråga de tränande barnens mor- och farföräldrar om de kan ställa upp, så tror jag att ni snart har löst problemet.

Men är det inte för farligt att anlita seniorer för att försvara de offentliga ytorna i vårt land? 


Nej. Jag tror att det finns många som både vill och vågar. Många äldre har på grund av livet de levt och de yrken de haft den erfarenhet och kunskap som skulle krävas i de här situationerna.

Under fotbollsmatcherna på Tele2 Arena, med en publik på upp till 30 000 personer, brukar jag studera hur den äldre gråhåriga publikvärden på läktaren nedanför ensam kontrollerar en stor del av en långsida.

Det är något magiskt med hennes lugna närvaro som får samtliga runt omkring att rätta in sig i ledet. 

Alla som bor i Sverige, i alla åldrar, delar redan riskerna i den situation som nu har utvecklats. Det är redan farligt på många platser att vilja träna fotboll, gå till en tunnelbanestation eller leva ett vanligt liv på en plats som gängkriminella valt som arena för sina våldsdåd.

Det är dags att ge fler ett större ansvar för allas vår säkerhet.


Tyvärr får man räkna bort några. Enligt polisen finns det familjer där kriminaliteten gått i arv. Där även farfar och morfar är brottslingar.

Det är svårt att tänka sig ett mer förödande socialt arv än att födas in i en sådan familj. Hur svårt, kanske omöjligt, det måste vara att komma loss.

Jämför det med familjer där mor- och farföräldrarna är stabila stödtrupper till unga som ska lotsas in i samhället, med ett stort kapital av kärlek, tid, pengar, kontakter, kunskaper och social förmåga. Det om något visar vidden av den tragik som utvecklats i vårt land.