Få saker är så svårbedömda

Björn Söder avlade ett kort vittnesmål i rättegången mot riksdagsledamoten och partikollegan Martin Kinnunen och besvarade efteråt pressens frågor.

Den betydande sverigedemokratiska talangen för konspirationsteorier svek inte rikets andre vice talman, visade det sig snart.

Söder, som alltid oklanderligt klädd, förklarade i intervju efter intervju att hans "magkänsla" säger honom att det är politiska krafter som har dragit i trådarna under utredning och rättegång.

Det förflutna lär oss att det inte sällan är lite si och så med kvaliteten på magkänslor och några belägg för misstankarna kunde Söder naturligtvis inte presentera.

Jag skriver naturligtvis, för Sverige är inte ett land där politiker har möjlighet att beordra fram åtal som kan leda till fängelse för att skada en besvärlig parlamentarisk minoritet. Sverige är ett land där åtal väcks på juridiska grunder.

Åklagare Jacob Holmberg tog därför inte heller notis om talmannens synpunkter utan yrkade på att tingsrätten ska döma Kinnunen till 1,5 års fängelse i händelse av fällande dom på samtliga punkter.

Det var den andra och sista dagen i rättegången mot Kinnunen, som i en något rörig historia har åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Bakgrunden:

Erik Almqvist skulle kompenseras för att ha tvingats lämna sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter järnrörsviftandet. Konsultuppdrag ordnades. Arvoden på 3,6 miljoner betalades ut från ett av partiets bolag där Kinnunen var ensam styrelseledamot.

Men Skatteverket fick inte veta något. Därmed gick staten miste om moms. Åklagare hävdar dessutom att det har fuskats med bokföringen.

Exakt varför Söder, som vid tiden för affärerna var partisekreterare, kallades till Södertörns tingsrätt för att vittna är inte lätt att förstå. Det så kallade bevistemat rörde om pengar förts över från partiet till Kinnunens bolag. Att så skulle ha skett har dock ingen förnekat.

I omkringliggande salar i en av Sveriges största domstolar pågick de vanliga målen. Vårdnadstvister, ringa narkotikabrott, olovlig körning, ansökan om konkurs, stöld...

Jurister, åtalade, brottsoffer och vittnen kilade in och ut ur salar och ingen tog notis om klungan som stod runt Söder med sina kameror och mikrofoner och frågor.

Kanske fälls riksdagsledamoten. Kanske frias han. Få saker är så svårbedömda som ekomål.

Och advokat Thomas Olsson, en av landets skickligaste, har en del goda invändningar:

Om nu inte den som var satt att sköta bokföringen såg bristerna - varför skulle Kinnunen ha gjort det? Och varför slog inte revisionsfirman som granskade räkenskaperna larm?

När Söder var färdig med sin konspiratoriska utläggning i fyra tv-kameror växlade han några korta ord med den av fängelse hotade partikamraten.

"Lycka till", sa den vice talmannen leende och skyndade ut till värmen i en väntande bil.