Reinfeldts ”terapisamtal” visar hur vi hamnat här

Världen ser ut att missa 1,5 gradersmålet redan i år, enligt en ny rapport.

Finns det en gemensam nämnare i hur samhället ska hantera klimathotet och våldsvågen?

Ja, kanske i synen på vad som är frihet och trygghet.

Fredrik Reinfeldts nio år gamla samtal hos psykoterapeuten kan ge en ledtråd till hur vi hamnat där vi är.

Det finns ett klipp från valrörelsen 2014 med Fredrik Reinfeldt, som känns som från en annan tid och värld.

I SVT:s program ”Nyfiken på”, med läkaren och psykoterapeuten Poul Perris, får dåvarande statsministern frågan: Vad tycker du att människor ska göra med sin frihet?

Statsministern svarar:

– Det är upp till var och en inom de gränser som vi gemensamt sätter demokratiskt. Men det finns vissa delar av friheten vi begränsar eftersom det kan skada andra.

Poul Perris ställer frågan om samhället inte ska ha någon gemensam riktning, och Fredrik Reinfeldt blir svävande. Han har ingen färdig bild av hur det ska bli, ingen ”kontrollapparat som styr ovanför himlen”, påstår han. Den politik han formulerar och omfamnar handlar om vägen, inte målet.

– Mer vägen att ge människor utlopp och självbestämmande, men också gemenskaper, att bygga ett samhälle starkt, men där var och en av oss med egen beslutskraft, rättar och styr samhället i en riktning som vi inte har kontroll över.

Kärnan i politiken är kärleken till frihet, förklarar Reinfeldt. Att få leva utan tvång, utan att någon annan ska styra över en.

Fredrik Reinfeldt gästade SVT-programmet ”Nyfiken på”.

Ingen riktning, ingen kontroll, inget mål, ingen bild och inget tvång.

Med tanke på den upptrappade våldsvåg som präglat Sverige den senaste tiden är det svårt att föreställa sig en partiledare i dessa dagar – från höger till vänster – uttala något liknande.

Förändringen är total: När barn mördar och mördas och samhällets rättssystem utmanas i grunden, är det enklare att formulera både riktning och mål. Lag och ordning måste återupprättas. Hotet finns in på kroppen. Politiken är omlagd, straff skärps, nya lagar ska drivas igenom, kontrollen ska utökas.

Hela Helsingborg övervakas med drönare.

Reinfeldts tankar var dock inte unika – det är strömningar som präglat det västerländska samhället i olika utsträckning de senaste årtiondena. För detta hade han stort stöd, aldrig har en statsminister haft så högt förtroende. Men Fredrik Reinfeldts vision om frihet ledde i förlängningen till sin motsats.

”Trygghet har blivit vår tids stora frihetsfråga”, som statsminister Ulf Kristersson uttryckt det.


Men det Reinfeldt uttalade är definierande också för hur vi har hanterat och hanterar klimatfrågan. Om samhället inte är på väg någonstans, åtminstone inte i en utstakad riktning, är det kanske inte så konstigt att vi har haft svårt att vidta de åtgärder som krävs för att hantera klimatkrisen.

Om alla individer ska ges rätt till så generösa friheter som möjligt, blir det svårt att genomföra stora förändringar.

Om samhällsprojektet har gått ut på att skapa förutsättningar för människor att själva forma sina liv, ställs tillkortakommandena i klimatarbetet i ett förklarande ljus.

Hur ska statliga och överstatliga initiativ få fäste och legitimitet?

Enligt klimatinstitutet Berkeley Earth är nu risken att gå över 1,5 grader redan i år 90 procent.

Vi ser nu hur 2023 förmodligen kommer gå till historien som det varmaste uppmätta året någonsin. Enligt Berkeley Earth är det nu 90 procents risk att vi når 1,5 grader redan i år. Nästa år kan bli ännu värre. Snart kommer hotet att finnas in på kroppen.

Det är snart bara sex år kvar till 2030, årtalet till vilket vi i princip skulle behöva halvera de globala utsläppen, jämfört med 2010 års nivå.

Samtidigt överger flera länder sina målsättningar. Sverige släpper tillfälligt sina utsläppsmål, Storbritannien skjuter fossilbilsförbud på framtiden, Tyskland bromsar arbetet med att få människor att byta uppvärmningssystem.

Målen blev för tuffa. Riktningen är oklar. Bilden om hur vi ska nå dit är obefintlig. Utvecklingen ligger bortom vår kontroll.

Den stora paradoxen kan bli att kan bli att vårt nuvarande system, trots att det strävar efter att skydda individuell frihet, misslyckas med att hantera klimatkrisen – vilket kan leda till kraftigt inskränkta friheter, på olika sätt.

Trygghet har blivit vår tids stora frihetsfråga, hävdar Ulf Kristersson. Vissa delar av friheten måste begränsas eftersom det kan skada andra, menar Fredrik Reinfeldt.

När ska detta börja gälla även klimathotet?

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag