Vad sägs om en selfie-fri vecka - som experiment?

Faksimil från Friends kampanj.

Antimobbnings-organisationen Friends har knappt hunnit lansera sin svartvita kampanj #unselfie, men ­redan fått skäll.

Mycket av kritiken är befog­ad. Tanken med #unselfie är att få unga människor att låta bli ”selfies”, alltså självporträtt på nätet, och därmed slippa bli utsatta för det vämjeliga näthatet.
 

Det är inte första gången vuxenvärlden jobbar med desperata hashtaggar. Tidigare har exempelvis australiska tonåringar mötts av moraliserande antiselfie-propaganda.

Men varför ska barn behöva gömma sig från sina plågoandar?

Många liknar Friends budskap med hur kvinnor uppmanas att inte gå på efterfest i kjol, för att inte råka bli offer för sexövergrepp.

Bloggaren Michaela Larsson skapade snabbt en motrörelse, #selfiesärbäst. Och snart togs den välvilliga kompisföreningens initiativ över av mobilbilder och spegelminer.

Konstigast är att Friends har så dålig koll på selfies­kulturen, som numera är lika omhuldad av Franciskus, 77, som av Tessie, 16.

Förutom vanliga egoselfies och kändisselfies finns även en uppsjö av mer eller mindre moraliskt tvivelaktiga varianter: hemlöshetsselfies, bakom-ratten-selfies, Alliansen-selfies, cellofan-selfies och begravningsselfies, där tonåringar modellar framför likkistor. Träningsselfies har av enstaka gym till och med förbjudits, eftersom inte alla vill svettas i bakgrunden när en vältrimmad pilatesguru drar fram kameran i omklädningsrummet.

Självklart är det ett allvarligt problem att tjejer pressas att ta bröstbilder och exploateras av vidriga pervon online.

Men man får inte glömma att det kan vara tvärtom också - att skicka nakenselfies via webben kan vara ett sätt att ta kontroll, en sorts sex på distans, utan risker för att bli fysiskt utnyttjad eller våld­tagen.

I dag ska minst 90 miljoner selfies flyta runt där ute i sociala medier på jakt efter likes.
 

Just därför kan jag ändå känna att det finns något ­intressant med Friends-kampanjen, hur missriktad den än råkade bli.

För vad skulle hända om alla - ja även du, Rihanna - lade ner det här med selfies under en vecka? Slutade med duckface, leta Kardashian-vinklar och lägga på filter som får en att se retrosnygg ut?

En selfie-fri vecka, som ett experiment.

Jag vill se hur världen ser ut när folk tvingas ta bilder av varandra istället, när kameran riktas åt andra hållet.

Följ ämnen i artikeln