Persson ska styra landet från sängen

Göran Persson är sjuk med full lön - 106 000 kronor i månaden.

Han har själv bestämt att han arbetar trots att han inte är på jobbet.

Det här är en artikel som kommer att reta upp många. Den handlar nämligen om förmåner som inte alla har. Göran Persson kommer att vara konvalescent i två månader. Tillbaka i rampljuset beräknas han komma först i början av augusti. Under sin frånvaro uppbär statsministern samma arvode som vanligt: 106 000 kronor i månaden. Det gör nästan inga andra människor. Men statsråd är inte som alla andra. De är speciella.

En karensdag infördes

De omfattas inte av den vanliga sjukförsäkringen.

De omfattas inte heller av den vanliga föräldraförsäkringen. Eller av semesterlagen. Statsråd förväntas varken vara sjuka, barnlediga eller på semester. De ska alltid vara tillgängliga, alltid i tjänst.

Någon gång i tiden, oklart när, bestämde dock statsrådsarvodesnämnden att det vore bra om statsråden behandlades lite mer likt vanliga människor om de blev sjuka. En karensdag infördes. Liksom ett löneavdrag som varierar beroende på hur länge ministern är sjuk.

Men det finns gränser för hur lika statsråd kan vara alla andra. Det lades inget tak för deras sjukförsäkring. Och de bestämmer själva om de kan utföra sina arbetsuppgifter även om de är sjuka.

Den frågan har Göran Persson redan avgjort. Han anser att han kan regera lika bra från sängen som från kontorsstolen. Alltså slipper han avdrag för en karensdag. Alltså slipper han ett sjukavdrag på 20 procent av lönen från andra sjukdagen. Alltså är han konvalescent med full lön.

Inte orimligt

Man kan tycka att det är konstigt att statsråden inte omfattas av samma lagstiftning som de själva föreslagit ska gälla för alla andra. Visst är det märkligt att justitieminister Thomas Bodström och biträdande utbildningsminister Lena Hallengren är föräldralediga med 85 000 kronor i månaden när andra får nöja sig med mindre än en fjärdedel.

Men statsråd finns det många av, ofta flera på varje departement. Statsministern uppträder endast i en upplaga. Han kan inte ersättas om han inte avgår självmant eller röstas bort av en majoritet i riksdagen.

Så länge den svenska författningen ser ut på det viset är det inte orimligt att statsministern uppbär lön när han är sjuk. Även om han inte jobbar lika mycket som vanligt.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln