Ebba Busch är regeringens minst populära minister

Ebba Busch är mest känd men också minst populär i regeringen.

Och jämställdhetsminister Paulina Brandberg har lyckats med det omöjliga – färre känner till henne i dag än för ett år sen.

Faktum är att svenska folket bara känner igen hälften av ministrarna.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Ministerposten kan vara otacksam. För att bli känd, omtyckt, respekterad – allt sånt som är hårdvaluta för en politiker – krävs inte bara hårt arbete utan också en strategisk portfölj och lite tur.

När regeringen tillträdde hösten 2022 var det många ministrar som var nya för allmänheten. Då var den mest okända ministern moderaten Camilla Waltersson Grönvall. Waltersson Grönvall hade i och för sig suttit i riksdagen i 12 år när hon blev socialförsäkringsminister, men av allt att döma gjort ett blekt intryck på allmänheten. Lika okänd då var EU-minister Jessika Roswall. Också hon en moderat riksdagsledamot.

Fler okända ministrar då var KD:s landsbygdsminister Peter Kullgren och civilminister Erik Slottner.

Och det har de fortsatt att vara. Jessika Roswall är alltjämt Sveriges mest okända minister och de övriga nämnda här ovan är inte långt efter.

Regeringen uppställda för fotografering 18 oktober 2022.

Lyckats bli mindre känd

En annan minister som också ligger topp tre över mest okända ministrarna är Paulina Brandberg. Brandberg är jämställdhetsminister och tillhör Liberalerna. Hon har dessutom lyckats med konststycket att bli mindre känd under det senaste året än hon var i december 2022.

Nu kan det kanske kännas lite orättvist – men också väntat – att det är just de här ministrarna som hamnar i bottenligan. Efterfrågan på en EU-minister är knappast särskilt hög och att vara jämställdhetsminister i en regering där jämställdhet mest är en arbetsmarknadsåtgärd, är inte heller lätt.

Så vad är det då för känslor som får människor att komma ihåg en politiker? Inte verkar det vara optimism och antal timmar i rampljuset. Bland de mest kända ministrarna hittar vi också de mest impopulära.

Minst poppis är Ebba Busch

I stort sett alla vet vem Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är, men hon är också regeringens minst populära minister. Följt av Romina Pourmokhtari (L), Johan Pehrson (L), statsminister Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson (M). De är impopulära men också bland de mest välkända ministrarna i regeringen.

Som med det mesta annat så är lagom bäst. Så är det för ministrar också. Lagom känd, mest omtyckt. I Aftonbladet/Demoskops mätning är försvarsminister Pål Jonsson regeringens mest populära minister. Tvåa kommer justitieminister Gunnar Strömmer och utrikesminister Tobias Billström. Statsminister Ulf Kristersson kommer först på åttonde plats.

Otack är världens lön. I alla fall om man är minister och särskilt om man är kristdemokratisk minister. I den här regeringen är man då antingen impopulär eller okänd.

Fotnot: Aftonbladet/Demoskops mätning visar även svenska folkets betyg på ministrarna (se stapel längre ner). Ett betyg uträknat efter andelen mycket eller ganska bra betyg. Mätningen visar att statsrådens betyg i genomsnitt ligger på samma nivå som förra året, 2,7 av 5.

Endast de tre med högst betyg ligger över skalans mittpunkt (3). Pål Jonson är det enda statsråd som har förbättrat sitt betyg (räknat som medelvärde) från förra året.





Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.