Storsatsning på nyheter – och ett historiskt rekord

Totalt antal unika besökare per dag inklusive print (16–80år) 2020–2021.

Aftonbladet börjar och slutar med journalistiken. Allt vi gör har sitt ursprung i den och om vi lyckas engagera er läsare. Därför är vi extra glada när vi nu nått hela 4,1 miljoner unika besökare per dag.

De allra flesta, över tre miljoner, använder Aftonbladet i mobilen. Vi är med dig, dygnet runt.

Handbollshjältarna tog hem EM-guldet efter 20 år,  stormen Malik rasade över landet, sjukkaos stängde skolor och arbetsplatser och omikron vägrade släppa greppet. Våld och dödsskjutningar, krigshot i Ukraina, militärer som patrullerar gatorna i Visby, skenande elpriser och svajiga, fallande börser… Inledningen på 2022 har varit minst sagt nyhetsintensiv.

Samtidigt storsatsar Aftonbladet på nyhetsarbetet: live- och breakingredaktionen förstärks med fler reportrar och redaktörer och videoredaktionen får flera nya medarbetare.

Aftonbladet ska alltid kunna svara på frågan “Har det hänt något?”. Nyheter är vårt hjärta.

 

Redan i somras nådde mediehuset Aftonbladet på webb, mobil och papperstidningen över fyra miljoner dagliga läsare i Orvestos mätning. Det var en het sommar för Sportbladet och vi tänkte att siffrorna sen kanske skulle gå ner lite grann.

Men så blev det inte, utan för sjunde månaden håller nu Aftonbladet den nya nivån på runt fyra miljoner och landar på historiska dagssiffran 4 108 000 läsare i december. Expressen/GT/KvP med sina magasin når i samma mätning 2 791 000 personer. Tittar man endast på de digitala kanalerna når vi också en historisk toppnotering med nära fyra miljoner svenskar som under en dag tar del av Aftonbladet, inklusive vår tv- och vädertjänst, tv.nu och klart.se. 

 

  • En genomsnittlig dag läser 2 333 000 personer Aftonbladets nyheter, 1 660 000 tittar på webb-tv, 1 510 000 är inne på Sportbladet och 1 398 000 läser Nöjesbladet. Det befäster Aftonbladets position som Sveriges största nyhetssajt. Avståndet till den gamla konkurrenten Expressen, GT, Kvällsposten med sina magasin är långt över en miljon läsare. Även per vecka har Aftonbladet dragit ifrån rejält och gapet är större än på många år. Intressant är också att SVT för andra mätningen i rad går om Expressen/GT/KvP i antal besökare per dag.

Häromdagen fyllde Aftonbladets liverapportering om corona två år. Sedan 25 januari 2020 har det blivit:

  • 51 012 inlägg 
  • 815 448 inskickade läsarkommentarer
  • 762 159 299 sidvisningar
  • 133 medarbetare har deltagit

 

Det är ett riktigt storverk, en unik nyhetsrapportering med en läsardialog som speglar den trötthet, ilska, klokskap och undringar pandemin fört med sig. Nivette Dawod är Aftonbladets främsta liveprofil och den som är mest förknippad med rapporteringen. På frågan om det går att sammanfatta det hela, säger hon så här:

– Det har varit otroliga två år, på alla sätt och vis. Vad som än händer så finns Aftonbladets liverapportering där. Det är så många gånger nu som vi inte har vetat – och just därför känns det extra viktigt att vara en konstant i den här osäkra tiden. Jag tror att alla vet nu, att har man en fråga om pandemin så kan man vända sig till Aftonbladet. 

Vi är stolta över vår journalistik och glada över alla er läsare och tittare som gör just så, vänder er till Aftonbladet.

 

Mätningen visar styrkan i Aftonbladets kärna med nyheter, sport och nöje. Men även ledarredaktionen, våra kolumnister och Svenska Hjältar har toppnoteringar, video och kulturen har bland årets högsta räckvidd.

Nyheter är vårt hjärta, men Aftonbladet är så mycket mer, här är några fler exempel:

Matsajten Godare gör succé bland läsarna och når 260 000 användare per dag i december. Tillsammans med tv-kanalen Godare som når 600 000 tittare per vecka har vi byggt ett helt nytt universum för den mat- och vinintresserade med en riktig matkanal, massor av recept och inspirerande video online. Populärast är alla roliga och nyttiga mathacks där du får kockarnas bästa knep på hur du bäst steker en biff, gör en perfekt guacamole,  lyxar till äggnudlarna eller lyckas med pastan. Videor med mathacks startades 1,5 miljoner gånger senaste veckan, vilket också gör hela Godare till en ny favorit hos annonsörer som vill nå dig som gillar mat!

 

Allt fler vill också lyssna på Aftonbladet och vi har för första gången passerat  en miljon podcastlyssningar under en vecka, en riktigt milstolpe! Bakom låg en kanonvecka för nyhetspodden Aftonbladet Daily, fullt drama i Sportbladets Sillypodd och ett nytt mäktigt rekord för Mauri Hermundsson och Topp 1 i Sverige med över 400 000 lyssningar.

Aftonbladet Daily har vuxit till Sveriges största nyhetspodd och hade en rekordvecka med över 322 000 lyssningar. Avsnitten handlade om Ryssland/Ukraina, Boris Johnson festande, skandalernas Prins Andrew och, som alltid, pandemin.

Kungligt med Jenny  Alexandersson gör succé – både i lästa artiklar, som podd, i tv-sändningar och i sociala medier. Aftonbladet läsare gillar kungliga nyheter, att få det senaste och följa både vår egen kungafamlj och andra. Artikeln om den dramatiska – och rekorddyra – skilsmässan mellan prinsessan Haya och emiren av Dubai tillhör det mest lästa under januari.

Annat som engagerat er läsare extra under årets första månad är naturligtvis elpriserna och den oroliga börsen. I Aftonbladet får du Andreas Cervenkas skarpa analyser och massor med privatekonomiska nyheter från redaktionen på Min Ekonomi.

Antal unika besökare per dag i mobilen (16–80år) 2020-2021.

Några granskningar har fått särskilt stort genomslag.

  • Natalia Kazmierska avslöjade hur Engelska skolans tvingar elever med “för kort” kjol att skyla sig med lånade leggings, något som fick både ministern och debatten att rasa.
  • 200 sekunder avslöjade i “Fallet Bosse” hur chansen att få plats på särskilt boende skiljer sig kraftigt mellan kommunerna. När svårt sjuka Bosse blev hemlös fick han en länk till hotellsajten booking.com från sin kommun. I dagarna startar artikelserien “Den trasiga demensvården” av Aftonbladets reporter Britt Peruzzi.
  • Vår USA-korrespondent Emelie Svensson och fotograf Nora Savosnick gör många reportageresor i USA, nu senast var de på plats i Arizona när Trump gjorde comeback i öknen. Peter Kadhammar och Jerker Ivarsson rapporterade från gränsen i Ukraina och chattade med läsarna direkt därifrån. Sportbladets Linus Norberg gjorde en oerhört stark intervju med hockeyspelaren Tobias Forsberg, som blev förlamad för tre år sedan och nu berättar om livet men också mörkret och allt det svåra.
  • Årets Vintersaga “Hemvändarna” med bland andra Simon Bank, Malin Wollin och  My Rohwedder på resa hem till uppväxten, skildrat i bild och video av den prisade fotografen Magnus Wennman har också tillhört det mest lästa, vilket jag är extra glad över. Riktigt fina, nära berättelser om Sverige, på randen till ett valår.
  • Och nu börjar strax OS. Sportbladets team är på plats och sportredaktionen är laddade för både idrottsfesten och den granskning som krävs när OS går i ett land som Kina. I helgen sätter hela cirkus Mello igång - Tobbe Ek har i vanlig ordning avslöjat artisterna men också det nya röstningssystemet som blir spännande…

Själv har jag ett nytt favoritprogram, Deadline Day med Sportbladets experter, timme efter timme med allt det hetaste från Silly Season. Initierat, underhållande, mitt i nyhetsflödet. Strålande journalistik i självklar dialog med tittarna. Det är Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln