Lyssna på medborgarna

Lena Mellin: Regeringen har inte stöd för sin linje

Regeringen har inte stöd för sin linje att förlänga tiden för den svenska truppen i Afghanistan.

Svenska folket vill att soldaterna ska hem.

Första stora testet för minoritetsregeringen Reinfeldt gäller den svenska truppen som på FN:s uppdrag, men under Natos befäl, befinner sig i Afghanistan.

Om två veckor föreslår regeringen att truppen får stanna kvar minst ett år till. Samt förses med helikoptrar.

Men de rödgröna partierna är emot. De vill börja ta hem soldater redan i vår och att siste man ska vara borta 2013.

Sverigedemokraterna vill också ta hem truppen. Men har ännu inte bestämt sig för någon tidtabell.

Mellan dessa ståndpunkter i riksdagen kryssar alltså regeringen för att få stöd för sin linje. Nu har de ännu en opinionsyttring att ta hänsyn till – svenska folkets.

Enligt Aftonbladet/Sifo har regeringen inte stöd för sin linje bland medborgarna. En majoritet, 47 procent, av de som har en åsikt i frågan tycker att truppen ska hem. 36 procent tycker att soldaterna ska stanna.

Det är ett trendbrott. Enligt en undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ökade stödet för svensk, Natoledd trupp i Afghanistan – från 33 procent 2007 till 44 procent 2009.

Och det var motståndarna som blev färre. Inte de som inte hade någon åsikt.

Stödet för den svenska truppen var, enligt Sifo, som högst i februari i år. Då tyckte nästan varannan, 46 procent, att det var rätt att Sverige hade stridande förband i Afghanistan. Men då var frågan en annan än i dagens mätning.

I februari hade Johan Palmlöv, 28, och Gunnar Andersson, 31, precis dödats av skott på nära håll i närheten av den svenska basen i Mazar-i-Sharif. Tidigare, 2005, dödades också två svenska soldater. I lördags stupade Kenneth Wallin, 22.

Att motståndet mot att det militärt alliansfria Sverige deltar i fredsbevarande, men krigslika, operationer utomlands inte är större än det är kan möjligen förklaras med att de flesta begriper att krig är farligt.

Och att de som deltar i operationerna gör det fullt frivilligt. De har sökt sig till krigszonerna i exempelvis Afghanistan, Kosovo och Adenviken för att de vill. Inte för att de måste.

Regeringens främsta motiv för att skicka soldater till ett av världens farligaste och fattigaste länder är följande. Flickor ska få gå i skolan, det är humant och riktigt. Narkotikahandeln måste begränsas, det tjänar även Sverige på. Terrorismen måste bekämpas, det tjänar hela världen på.

Fina argument. Men just nu inte tillräckliga för svenska folket.

Följ ämnen i artikeln