”Ingen vet hur många som kommer fly hit”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Migrationsminister Morgan Johansson påstår att regeringen har fler verktyg i lådan för att minska flyktingströmmen.

Vilka är de?

Sanningen är att varken han eller någon har en aning om hur många flyktingar som kommer till Sverige.

Exakt en timme efter Migrationsverket presenterat sin senaste prognos för hur många asylsökande som kommer till Sverige i år kommenterades siffrorna av migrationsminister Morgan Johansson (S).

För ett år och fem månader sedan uppmanade dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) svenska folket att öppna sina hjärtan för fler asylsökande. Flyktingströmmarna ökade rekordsnabbt och svenska folket måste förbereda sig på ansträngningar.

Det känns som det var minst tio år sedan. Minst.

Den nuvarande regeringen har inte bara infört id-kontroller för alla som åker kollektivt över Öresund. Utan giltigt id kan man inte söka asyl.

Den är också på väg att skärpa reglerna för flyktingmottagning till EU:s mininivå. Bland annat blir alla uppehållstillstånd tillfälliga och anhöriginvandringen stryps till en rännil.

Men trots det tror Migrationsverket att det kommer mellan 70 000 och 140 000 flyktingar till Sverige i år. Men så många tolereras inte av migrationsministern.

- Vi måste styra mot det lägsta scenariot, och helst under det, säger han.

Ser han att flyktingströmmen ökar kommer regeringen att vidta nya åtgärder. Vilka ville Morgan Johansson inte gå in på. Kanske för han inte vet vad. Kanske för att han vill vara hemlighetsfull.

Johansson uppmanar också Migrationsverket till tre saker. Det gränsar till ministerstyre, men läget är exceptionellt.

Han vill att det ska bli mindre trångt på flyktingboendena. Under hösten klämde Migrationsverket in så många som fick plats. Men det har lett till oroligheter och våld på flera boenden, det har helt enkelt blivit för trångt.

Han påminner också att de asylsökande ska ha sysselsättning från första dagen. Utbildning, praktik eller annan form av aktivitet genom Röda korset, andra frivilligorganisationer eller kyrkor.

Dessutom måste Migrationsverket korta tiden från ansökan till asylbeslut, du får stanna eller inte. Redan nu är väntetiden mellan 1,5 och två år och verket tror att det kommer att fortsätta öka till slutet av nästa år. Först då kan handläggningstiderna börja minska.

Regeringen hoppas fortfarande att resten av EU ska ta sitt ansvar och att flyktingarna fördelas mer rättvist mellan länderna. Jag har mycket svårt att se att det kommer att ske.

Det som ligger i korten är snarare att Schengensamarbetet, det gränslösa Europa, helt faller samman. Och att strömmen av flyktingar från Turkiet till Grekland kommer att fortsätta vara rekordhögt. FN-organet UNHCR räknar med en miljon flyktingar till Europa under året.

Regeringen hoppas också på avtal med Afghanistan och Marocko om att de ska återta sina medborgare när de nekats asyl i Sverige. Det är en from förhoppning.

EU, som har betydligt större resurser att både bestraffa och belöna än Sverige, inledde förhandlingar med Marocko 2003 om ett återtagandeavtal. De är fortfarande inte avslutade.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige