Från bortskämda till totalt vettskrämda

Som icke-ekonom kanske man borde hålla­ truten och hålla tummarna, men det är svårt att inte oroas över världsekonomins spasmer.

För en sak vet man ju. Det är klart att det inte håller i evighet.

Sedan andra världskriget har vi levt på världens socker­topp, på den globala pyramidens allra översta del där vårt västerländska välstånd kommit att bli en självklarhet som rinnande vatten eller ny bil vart tredje år. Visst, välståndet har fördelats ojämnt, orättvist och osolidariskt – men det är ingen tvekan om att de flesta av oss haft det väldigt bra.

Vi har kört bil och haft jeans och belånat villa och ätit fredagsmys och dansat twist och julhandlat och rest charter och fönat håret och semestrat och räkfrossat och baginboxat och sprinklat gräsmattor och smaksatt vatten och tittat på tv i apparater som blivit större för varje år tills de nu är bredare än väggen i Nelson Mandelas cell.

Vilken underbar tid vi haft. Aldrig förr har så många haft så mycket att lägga pengar­ på och bygga en livsstil kring.

Den västerländska livsstilen. Man skulle nästan kunna sätta ett  ® efter, för den väster­ländska livsstilen är inte alls olik ett varu­märke. Det är åtminstone så den beskrivits och marknadsförts av sin grundare och främsta före­trädare, nämligen USA. Det är kraften i den amerikanska ekonomin som legat till grund för den tillväxt och välstånd som vi fått växa upp och leva i. Amerikansk kultur och livsstil har hållit hjulen i  rullning över hela det norra­ halvklotet.

Som världens största ekonomi har USA dominerat, satt ut hörnstolparna och kritat linjerna för den spelplan som vi haft att röra oss inom. Andra länder – gamla imperier från förr – har mellan­ varven haft fingrar med i spelet, men i allt väsentligt är det USA och amerikansk ekonomi­ som reglerat våra liv.

Man kan tycka vad man vill om det, men det är ju så det har varit.

Märk ordvalet, i förfluten tid. För nu knakar det i  fogar­na. USA har förnedrats där det svider som hårdast, i  dollarns hjärta. För första gången någonsin har världens ekonomiska stormakt fått sänkt betyg. EU går mot bankrutt och världens största diktatur kan snart vara världens största ekonomi. Nu råder panikstämning på börserna och bankerna och ­gatorna och i tv-sofforna.

Vi har varit världens mest bortskämda människor. Plötsligt är vi världens mest vettskrämda.

Följ ämnen i artikeln