Mellin: Så slog SD-ledningen ner upproret

Partiledningen har talat.

Med tre välriktade, verbala knytnävsslag fick de tyst på upprorsmakarna i ungdomsförbundet.

Det var övermodigt av SDU att tro att de skulle kunna brotta ner Sverigedemokraternas tunga topptrio Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof med tungt artilleri.

De skapade, tillsammans med förre partisekreteraren Björn Söder, dagens Sverigedemokrater och har partiet i sin hand. Att topptrion skulle rubbas av några gapiga SDU:are som anklagare partitoppen för att agera som i gamla Sovjet ligger inte i korten.

En mer framgångsrik taktik för SDU hade varit att inte direkt utmana partiledningen om vilken väg Sverigedemokraterna ska gå. Att förlöjliga partiledningen. Att få dem att framstå som mesiga och konflikträdda. Eller rentav motsägelsefulla.

Men SD-ledningen uppfattade ändå de revolterande SDU:arna, som hotas av uteslutning, som ett reellt hot. På något annat sätt går det inte att tolka den tunga motoffensiv som de lade in mot ungdomsförbundet.

Jimmie Åkesson, arbetstränande partiledare, skrev på Facebook:

”Varje försök att destabilisera Sverigedemokraterna måste betraktas som partiskadligt - i förlängningen skadligt för Sverige”. Ord och inga visor.

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, följde upp. På Facebook meddelade han att en ”återradikalisering av partiet, om än i begränsad skala, får ske utan mig kvar i båten”.

I samma inlägg skrev han att han inte hade lust att tillbringa sin politiska framtid tillsammans med ”en skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex”.

Manövern avrundades av partisekreteraren Richard Jomshof som oroade sig över kontakter mellan representanter för SDU och högerextrema Nordisk ungdom och för att antisemitiska uttalanden.

Därefter blev det tyst, dödstyst till och med. Partiledningen hade talat och de lämnade inte några som helst öppningar för att gå upprorsmakarna till mötes.

Efter ytterligare några timmar inleddes ett slags stillestånd. En bild som visade att partiets presschef Henrik Vinge tillsammans med en representant för det högerextrema italienska La Destra var ingenting att bråka om.

Enligt Mattias Karlsson hade Vinge visats Vatikanstaten av La Destra-mannnen, som jobbade där som guide, och sedan hade de ätit tillsammans.

Hur ser det ut framåt? Av allt att döma kommer att 20-tal personer uteslutas ur Sverigedemokraterna. De kan i sitt missnöje bilda ett nytt parti, eller ungdomsförbund och möjligen locka över ett mindre antal personer till nyskapelsen, om den blir av.

Partiledningen kommer inte att vika från sin tuffa linje. Dels hänger deras trovärdighet på det, SD har på pappret nolltolerans mot rasism och extremism. Det är heller ingen ovan situation för SD, under förra året uteslöts ett 60-tal personer.

Till nationaldagarna i november, partiets kongress, kommer oppositionen ha tystnat. Allt annat skulle vara en överraskning av megaformat.