Sossarna dominerar - med stulet material

Kombinerat med tur kan det vara ett vinnande drag

Har man inga egna frågor får man knycka andras. Det är socialdemokraternas recept för ett lyckat val.

Med illa dold fräckhet stjäl Göran Persson konkurrenternas bästa frågor.

Socialdemokraterna håller den svenska debatten i ett järngrepp. Det beror på en lagom blandning av stöldgods och tur.

En fallande konjunktur hade kunnat sätta regeringen på pottkanten i valrörelsen. I början av året såg det illa ut. Ingen kunde se någon ände på den internationella ekonomiska nergången, varslen blev fler och prognoser tydde på att arbetslösheten skulle öka igen.

Sverige fick höjt betyg

Men i går höjde kreditvärderingsinstitutet Moody´s sitt betyg på svenska staten till högsta tänkbara: Aaa. Samtidigt meddelade Riksgäldskontoret, som sköter statsskulden, att de räknat fel på årets budgetöverskott. Det blir dubbelt så stort, 20 miljarder, som man tidigare trodde.

Socialdemokraterna har alltså turen på sin sida. En ekonomi i utförsbacke hade blivit en black om foten i valrörelsen. En ekonomi på väg upp är däremot en tillgång.

Men tur räcker inte om man vill vinna ett val. Det krävs mer. Därför har socialdemokraterna med osedvanlig fräckhet tagit över några av de borgerliga partiernas främsta röstvinnare.

Fastighetsskatten. De fyra borgerliga partierna har länge drivit en kampanj för lägre fastighetsskatt. Deras recept varierar men målet är gemensamt - lägre skatteuttag på villor och fritidshus.

Den frågan tog socialdemokraterna över av oppositionen redan förra året. Då sänktes skatten retroaktivt till en procent av taxeringsvärdet och protesterna mot skatten bedarrade.

Skolan. De borgerliga partierna, särskilt folkpartiet, har framgångsrikt angripit regeringens skolpolitik. Kritiken blev till slut så besvärande att skolminister Ingegerd Wärnersson erbjöds att bli landshövding i Blekinge.

Efterträdaren blev en betydligt mer durkdriven politiker: utbildningsminister Thomas Öst-ros, en av Göran Perssons favoriter.

Han har arbetat snabbt och effektivt. Efter mindre än tre månader är de flesta stridsminorna redan desarmerade.

Vårdgarantin. Vårdgaranti infördes ursprungligen av den borgerliga regeringen i början av 1990-talet. I dag finns en nationell vårdgaranti som dock bara garanterar att man får träffa doktorn, inte att man behandlas.

Vård garanteras inom 13 månader

I 13 landsting, många av dem borgerligt styrda, garanteras dock vård inom tre månader. I början av veckan meddelade statsminister Göran Persson överraskande att socialdemokraterna också vill ha en vårdgaranti - men i hela landet.

Ännu ett vapen hade vridits ur händerna på de borgerliga partierna. Vilket blir nästa?

Följ ämnen i artikeln