Partiet behöver en Thern – som är trygg på mittfältet

Socialdemokraterna behöver sin egen Jonas Thern.

En trygg mittfältare som samlar

laget. En kapten som vet att vinna. En idealist som tränare.

Jonas Thern – en förebild.

För den som händelsevis glömt bort det var Jonas Thern inte bara en framgångsrik fotbollsspelare. Han var lagkapten när Sverige tog VM-brons i fotboll 1994. Nu tränar han IFK Värnamo som i år tog sig upp i Superettan.

Han kan med andra ord samla människor bakom ett mål. Och i stället för att njuta av gamla vinster fortsätter han att ägna sig åt det han tycker är viktigt och kul.

Thern är med andra ord den typ av ledare som socialdemokraterna borde leta efter. En som redan är framgångsrik men som fortfarande har verklighetskontakt.

Det diskvalificerar större delen av dem som Mona Sahlin har samlat omkring sig. De har varit i politiken för länge. Deras verklighetsbild – och kontakt – har deformerats.

Den består i alltför hög grad av interpellationer, obegripliga pressmeddelanden och positioneringar. Och i för liten grad av egna uppfattningar om vilka problem Sverige står inför och hur de bör lösas.

Det är ingen analys som berättigar ens till det pyttelilla Nobelpriset. Raymond Johansen, partisekreterare i norska Arbeiderpartiet, uppmanar sina svenska partikamrater att lyssna på vad folk talar om vid köksbordet. Det parti som har svar på de frågor som avhandlas där vinner val.

Thomas Bodström, som i går kväll intervjuades av SVT:s Sverker Olofsson, är inne på samma linje. Han betonade vikten av att ha ett yrke vid sidan av riksdagsuppdraget. Kort sagt att vara mer än politiker, att ha även en annan identitet.

Resonemanget diskvalificerar åtminstone Thomas Östros och Mikael Damberg från partiledardiskussionerna. Sannolikt även Pär Nuder som inte varit borta från politiken mer än ett par år.

Däremot inte Sven-Erik Österberg. Han har visserligen varit både minister och sitter i riksdagen sedan 1994. Men innan dess hade han en gedigen civil karriär bakom sig som skogsarbetare och ombudsman.

Thomas Bodström blev politiker först 2002 när han fick uppdraget som justitieminister av Göran Persson. Han har behållit en fot utanför politiken och skrev till och med böcker när han fortfarande var statstråd.

Bodström har en uppriktighet, och oräddhet, som är ovanlig i svensk debatt. Men han verkar mycket bestämd i att han inte vill ha partiledarjobbet.

Ilija Batljan anses vara för mycket höger, Veronica Palm för mycket vänster och Anders Sundström verkar trivas sällsynt bra som Folksams vd.

Återstår IF Metalls ordförande Stefan Löfven och Södertäljes kommunalråd Anders Lago. Är de Socialdemokraternas svar på Jonas Thern?

Kanske. De finns i alla fall i verkligheten, på sunt avstånd från ränksmidarna i riksdagen.

Följ ämnen i artikeln