Det pinsamma misstaget som kan sänka Elon Musk

Elon Musk har tabbat sig på X, vilket kan få hans följare att vända honom ryggen.

Kejsaren är naken

Sedan Elon Musk tog över rodret har Twitters värdering halverats – och nu störtdyker Tesla-aktierna. Snart är sagan slut för världens rikaste människa. Efter senaste inhoppet i Joe Rogans podcast riskerar han att få sin egen armé emot sig.

Det har varit ett händelserikt år för Elon Musk och hans bebisar. Utöver Tesla, Twitter och sina tio människobarn har han ju fullt upp med att implantera chip i apor och människor, skicka iväg människor till Mars, bestämma vem som ska få tillgång till rymdinternet i krig och bygga tunnlar på den amerikanska
västkusten.

Därför är det inte så konstigt att världens rikaste man, liksom många andra miljardärer, tror att vi lever i en simulation och att han har huvudrollen. Eller i Elon Musks fall: vi lever i ett tv-spel och han är Player Number 1. Men nu kan det snart vara game over för 52-åringen som har gjort allt i sin makt för att döda Twitter det senaste året.


Alla bevis pekar nämligen på att han inte har sett den legendariska framtidsfilmen Blade Runner från 1982 – vilket vore en dödssynd bland hans mest inbitna fans.

Början på slutet inleddes i tisdags när lanseringen av Teslas kommande Cybertruck-modell fick en oväntad vändning. I samband med Elon Musks senaste medverkan i Joe Rogans podcast lät han den kontroversielle poddaren skjuta pil med en pilbåge på den spektakulära monsterbilen för att visa hur säker och tuff den är.

”It’s an armored personnel carrier from the future – what Bladerunner would have driven”, twittrade Musk när videon började spridas.

Det historielösa uttalandet innehåller dock tre monumentala misstag.
1. Harrison Ford heter inte Bladerunner. Filmen heter Blade Runner och Harrison Fords karaktär heter Rick Deckard.
2. Rick Deckard har redan en flygande bil i filmen.
3. …och om Rick Deckard hade velat ha en ny bil skulle han knappast ha valt en Cybertruck.
Deckard är varken hantverkare eller soldat, så han behöver inte frakta saker. Dessutom är det Deckard som jagar replikanterna och inte tvärtom – vilket betyder att hans bil inte behöver tåla pilar.


Det är nog bäst att den nakne kejsaren hoppar in i sin Cybertruck eller tar första bästa rymdraket till Mars. För vad kommer hans armé att säga när de får reda på att han inte har sett deras absoluta favoritfilm?

Jag förstår om du tycker att Elon Musks misstag är en detalj som inte förtjänar utrymme på Sveriges största nyhetssajt, men då tillhör du inte hans armé av arga, missförstådda pojkmän som ser honom som den store profeten.

De senaste åren har Elon Musk lyckats driva upp värdet på sina bolag med hjälp av sina soldater på Twitter/X, men sedan han köpte den asociala plattformen har aktierna störtdykt efter otaliga hämndaktioner och desperata utspel med syfte att få behålla sin huvudroll i spelet han hatälskar att spela. Nu har han dessutom gjort bort sig för sina mest lojala fans – en dödssynd som kan leda till game over även för Player Number 1.

Harrison Ford spelar Rick Deckard i Blade Runner.