Jag väntar fortfarande på idén som gör mig rik

Det var väl själve fan, blev min första tanke när min fru berättade om mannen som hade uppfunnit den nya deckargenren Wine Crime. Det var väl själve fan ...

Wine Crime är deckare som utspelar sig i vinvärlden och som kombinerar spännande brott med kunskap och inblickar

i soliga miljöer där finsmakarna smackar och slänger sig med årgångar, jordmån och druvsorter.

Det är en lika enkel som genialisk idé, att kombinera två av vår tids mest framgångsrika trender. Om man dessutom gör det med god litterär kvalitet och backar upp med bra marknadsföring – då kan resultatet bara bli succé. Vi snackar Millenium, vi snackar Wallander, vi snackar stora pengar.

Och jag erkänner utan omsvep: jag är grymt avundsjuk på den som fick snilleblixten till Wine Crime. Faktum är jag gnisslat tänder i flera dagar.

Det är nämligen vad jag så ofta fantiserar om, att i ett ögonblick av kreativ klarsyn kläcka en idé som kan utvecklas till en succé. Som i sin tur gör mig framgångsrik och ekonomiskt oberoende livet ut ...

Det är ju tillåtet att drömma. Problemet är att jag hittills ägnat mer tid åt att dagdrömma än att faktiskt försöka föda fram det fantastiska. Mycket snack men lite verkstad, som det heter. Till skillnad från en kvinna jag känner litegrann och som faktiskt var med och tog fram det populära sällskapsspelet M.I.G. hela vägen från idé till färdig succé. Hatten av, Helena!

Men samtidigt som jag njuter av tanken på att vakna upp en morgon med till exempel Wine Crime-idén i skallen drabbas jag av dåligt samvete. Att ens ödsla tid på något så trivialt när hela världen skriker efter lösningar på betydligt större frågor än vad vi ska läsa i hängmattan. Man borde ju skämmas.

Dock är det ju så att de stora banbrytande idéerna förutsätter riktig kunskap. Marie Curie var ju kemist, inte kolumnist. Alexander Fleming var bakteriolog till yrket. Själv hade jag ytterst svaga betyg i samtliga naturvetenskapliga ämnen.

Det är alltså uteslutet att jag kommer att lösa cancerns gåta, och eftersom jag satt kvar på perrongen när IT-tåget gick kan ni heller inte förvänta er några digitala stordåd från min sida.

Men nåt blir det. Förr eller senare kommer mitt skepp in, lastat med en idé som kommer att göra många människor glada och mitt bankkonto ännu lyckligare. Vad tror ni om en serie deckare som utspelas i spamiljö? Eller ett spa i deckarmiljö?

Följ ämnen i artikeln