Därför får Ukraina inte samma hjälp som Israel

Ukrainska soldater.

President Zelenskyj är förbannad.

Varför får inte Ukraina samma hjälp med att skjuta ner fientliga robotar och drönare som Israel?

Svaret är enkelt.

Följ ämnen
Israel
Nato

När Israel i helgen attackerades av 300 drönare och robotar från Iran sköts nästan alla ner innan de nådde Israel. Det var möjligt tack vare stridsflygplan från Nato-länderna USA, Storbritannien och Frankrike i kombination med Israels olika luftförsvarssystem. Även Jordanien sköt ner iranska drönare.

– Aktionen visade hur oerhört effektiv enighet kan vara i att försvara mot terror när den politiska viljan finns, kommenterade Volodymyr Zelenskyj i en sur passning till väst.

Men i krig finns ingen rättvisa. Allting handlar om strategiska bedömningar och beslut.

Ukraina utsätts så gott som dagligen för ryska luftattacker med allt från enkla iranska drönare till avancerade kryssningsmissiler. Hittills har det ukrainska luftförsvaret lyckats skjuta ner en stor del av dem. Detta tack vare att väst skickat bland annat luftförsvarssystemet Patriot till Ukraina.

Men Ukraina har brist på missiler till sitt luftförsvar. Häromdagen lyckades Ryssland slå ut ett stort elverk eftersom ukrainsk militär saknade tillräckligt med missiler för att skjuta ner alla de ryska robotarna.

Det rimmar väldigt illa med västs försäkringar att förse Ukraina med de vapen de behöver för att försvara sig mot det ryska angreppskriget.

De stora vackra orden från Europas ledare om att Ukrainas sak är vår hörs alltmer sällan. När de hörs backas de alltmer sällan upp av praktisk handling.

Rädsla för tredje världskrig

I teorin skulle det vara fullt möjligt för väst att ge Ukraina samma skydd som man den gångna helgen gav Israel. Skälet till varför man inte gör det är enkelt.

Västledarna är rädda för att en sådan upptrappning ska innebära inledningen till det tredje världskrig som president Biden upprepade gånger varnade för under Ukrainakrigets första månader.

De ryska robotarna skulle behöva skjutas ner från Natos territorium. Från amerikanska hangarfartyg, olika länders stridsflygplan eller baser i Europa.

Ingen vet hur Putin skulle reagera på det. Men rädslan är givetvis att han i sin tur skulle rikta attacker mot Nato. I förlängningen finns Rysslands kärnvapen där som ett uttalat hot.

Det samlade väst förser redan Ukraina med stora mängder avancerade vapen men de används av ukrainsk militär i Ukraina. Att börja skjuta på ryska robotar från Nato-land är en helt annan sak. Det är ännu ett steg närmare ett direkt krig mellan Ryssland och Nato. Vilket gör att det hittills ansetts vara att kliva över en röd linje.

Men som de flesta minns ansågs även mycket begränsad vapenhjälp till Ukraina som farlig upptrappning i början av kriget. Tysklands initiala erbjudande var att skicka 5 000 hjälmar.

Sedan dess har den röda linjen ständigt flyttats fram. Väst måste snart bestämma sig för om det är dags att flytta fram den ännu en gång.

Ett vägskäl

De senaste månaderna har det gått sämre för Ukraina i kriget. Ryssland har momentum och intar långsamt mer och mer av ukrainskt territorium. Man fortsätter att urskillningslöst bomba ukrainska städer nära frontlinjen. Bedömare fruktar att ryssarna så småningom ska lyckas inta större städer som Kharkiv och Kramatorsk. Eller förvandla dem till grus som Putin lät göra med Aleppo i Syrien.

Ukraina behöver kort sagt mer hjälp från väst. Det minsta Nato-länderna kan göra är att skicka fler Patriot-batterier och andra luftvärnssystem till Ukraina för att skydda civilbefolkningen och vital infrastruktur.

Ledarna i Nato-länderna behöver också fundera över om de måste gå längre än så.

Konflikten närmar sig ett vägskäl. Väst säger att Ryssland inte får tillåtas att vinna kriget. Det kan kräva att man låter Ukraina få samma hjälp som Israel med ett robotförsvar.

Hur svarar Putin?

I den andra vågskålen ligger att för varje ytterligare steg väst tar så ökar riskerna för en direkt konfrontation med Ryssland.

Snart kommer Ukraina att vilja ha ännu mer hjälp av väst. Kan inte Nato bomba de ryska befästningarna längs frontlinjen? De befinner sig trots allt på ockuperad mark.

Eller kanske inrätta en flygförbudszon över Ukraina.

Vad skulle Putins svar bli på det?

Varje upptrappning innebär en risk. 

Men att avstå från att hjälpa Ukraina innebär i sin tur en risk för att Ryssland vinner kriget. Det scenario som väst säger att man absolut inte kan tillåta.

Ju svårare Ukraina får att försvara sig desto besvärligare beslut ställs väst inför.

Följ ämnen i artikeln