Fi-Tiina är den nya Paradise-Olinda

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Feministiskt initiativ och Linda Rosing har en sak gemensam just nu.

De kan inte göra något (rätt) utan att alla är på dem.

Linda Rosing blir utskrattad för att hon tänker sluta vika ut sig och börja kalla sig feminist.

I fi:s fall har rapporteringen kring partibildandet och helgens konferens ibland tett sig lite farsartad, typ hur många tygväskor kan vi räkna till bland publiken?

Men även fi själva hjälper naturligtvis till att skapa farsen. En av huvudrollerna spelas av Tiina Rosenberg.

Hur mycket jag än vill fokusera på att försöka lyssna och analysera deras förslag är det bara en enda fråga som dunkar i mitt huvud: Är Tiina Rosenberg en intellektuell homokärring som kör över allt och alla, eller bara grymt missförstådd och felciterad och drabbad av avundsjuka eller vad?

Hon börjar ju framstå som en Olinda i dokusåpan Paradise Hotel så som hon gormar och skriker och kallar folk för heterosexuella borgarkärringar åt höger och vänster, för att sedan klappa samma människor på huvudet och fyra av en bitchig härskarteknik i stil med: "Ebba är kanske lite trött."

Tiina Rosenberg är den nya Olinda. Mediegeniet Gudrun Schyman himlar säkert med ögonen i smyg för hon vet ju att om det fortsätter så här, så är det kört. Tiina Rosenberg kan personligen sänka fi. Hon har inte tillräckligt med gayfans för att kunna få in fi i riksdagen. Problemet är ju nämligen att Tiina Rosenberg tror att det faktum att hon är gay gör henne till en förebild för alla homosar i Sverige - så funkar det ju inte.

Men jag tycker ändå att det på det stora hela är för tidigt att ha en klar åsikt om fi som politisk kraft. Det är klart att det är bråk och tjafs och att det kanske just nu finns en alldeles för hård kärna i partiet som vill använda rörelsen som sin egen språngbräda, som kör över andra och kommer att leda till fler avhopp. Men - fi är nyfött. Någonstans längre ner på vägen måste de skärpa sig och kommer förhoppningsvis att göra det.

Folklighet är något annat än att sjunga om avklippta snoppar eller lägga förslag om att killar ska kunna heta tjejnamn och tvärtom. Vi kanske borde njuta mer av fi just därför. Snart blir de som alla andra partier och börjar spela spelet och utarbetar en samling slogans som gäller i alla lägen: typ "För Sverige i tiden". När de väl sitter där i riksdagen och allt blir lite tandlöst och 90 procent av vallöftena är ogenomförbara av ett eller annat skäl så kommer vi att sakna den här tiden.

Just nu är fi en dokusåpa och det är underbart. Kanske inte om man befinner sig mitt i soppan, men här från första parkett. Det är politik, svett, tårar och jävligt mycket skitsnack. Och det är mycket ärligare än något annat inom svensk politik just nu. Vi är bara inte vana vid det.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln