Förhandla med gangsters är ett spel som sällan lyckas

Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Erdogan håller pressträff efter förhandlingar om Sveriges inträde i Nato den 8 november 2022.

Att förhandla med gangsters och utpressare är ett vågspel som sällan lyckas. Man betalar den begärda lösensumman och möts vanligvis omgående av nya krav. Eftersom man visat sig betalningsvillig.

I det spelet med den turkiska gangsterregimen har den svenska regeringen torskat redan i inledningen. Ändå fortsätter man att förnedra sig och skämmer ut Sverige inför världen.

 

På visit i Ankara rullade sig utrikesminister Billström som en hund i gruset framför den turkiske självhärskaren Erdogan, försäkrade att Turkiet var en demokrati i svenska ögon och tog avstånd från de kurdiska frihetshjältarna i Syrien som drog det tyngsta lasset i segern över IS, den mest ohyggliga terrorrörelse som världen skådat i modern tid. Som om inte det vore illa nog försäkrade han att Sverige hade en alldeles förträfflig terrorlag på gång som säkert skulle falla den turkiska regimen i smaken.

Det hjälpte inte. Turkarna var inte nöjda. Detta var inte tillräckligt för att släppa in Sverige i Nato. Vilket ju varit avsikten med hela fjäskspelet. En turkisk delegation under ledning av bossen Akif Cagatag Kilic anlände i förra veckan till Stockholm för att kräva ytterligare eftergifter. Bossen förklarade (SvD 4 mars) att Finland har skött sig, ”De har kommit 100 meter, ni är kvar på noll”. Översatt till rakare gangsterspråk: ”Skärp er, ni har inte gjort ett skit”.

Bossen Kilic genomskådade dessutom Billströms trick med att hänvisa till ännu en sprillans ny terrorlag som om den kommit till för att glädja Turkiet. Det var ju inte sant och bossen Kilic kunde dessutom lugnt slå fast att ”implementering betyder inte att man antar lagen, det betyder att man agerar på lagen”.

Översatt till rakare gangsterspråk: ” Snacka går ju. Men den där koranbrännaren Paludan är fortfarande vid liv, dessutom på fri fot. Och var är alla de kurder ni skulle leverera till oss?”

Utrikesminister Tobias Billström.

Bossen Kilic har en poäng, det måste man medge. Ta bara den halsbrytande lagen om ”journalistiskt utlandsspioneri” som redan trätt i kraft och som skulle garantera att kritik mot Turkiets militära verksamhet och framför allt mot högsta bossen Erdogan blev olaglig i Sverige. Bossen Kilic kan inte gärna betrakta den lagen som en ytterligare svensk eftergift för att erhålla turkiskt godkännande för Natomedelemskap. Vad än Billström försäkrat.

Ty i en lång och uppfriskande brottslig artikel på Aftonbladets kultursida (7 mars) skildrade Olle Svenning, veteran bland politiska journalister, så pass sanningsenligt den turkiska regimen att jag under fniss kunde räkna till mellan 20 och 30 grovt brottsliga yttranden.

Det är lätt att föreställa sig vad bossen Kilic skulle anse om att Olle Svenning fortfarande befinner sig på fri fot och att Aftonbladet fortfarande kommer ut i ocensurerat skick. För att inte tala om hur kränkt den ytterst lättkränkte Erdogan skulle bli om han finge läsa Olle Svennings text. Vilket skulle ha förvärrat kultursidans brottslighet. Det kallas nämligen ”skada Sveriges utrikespolitiska förbindelser” att reta Erdogan, särskilt i nuläget.

 

Den nya antidemokratiska terrorlagen som Billström stoltserade med är för övrigt en sosseskapelse från sju, åtta år tillbaks. Lagrådet (som består av Sveriges högsta jurister och har till uppgift att pröva om nya lagförslag är förenliga med grundlagarna) har redan en gång sågat det gamla sosseförslaget, som då drogs tillbaka. Lagrådet sågar även det nya förslaget från högerregeringen. Men det skiter regeringen i. Expressens ledarsida (8 mars) förklarar varför: ”Det vore vansinne om Sverige ovanpå dock- och koranskändningarna också skulle dra tillbaka terrorlagen”.

Vansinnet skulle bestå i att reta den turkiska gangsterregimen? Jo, ty nu ”räcker med självskadebeteende” snyftade ledarskribenten. Trots att bossen Kilic redan varit i Stockholm och avfärdat den nya terrorlagen som snack utan verkstad?

 

Och som om inte denna svenska förnedringsvandring vore nog kom en ungersk delegation rantande upp till Stockholm och krävde på sedvanligt gangstermanér ”respekt”. Med det avsågs att Sverige skulle hålla käften om Ungerns pågående nedmontering av demokratin. Ungern ska ju nämligen också godkänna Sveriges Natomedlemskap… I sak innebär den ungerska hållningen att Sverige borde gå emot hela EU:s samlade kritik mot ungersk antidemokrati. Regeringen Kristersson har fortsatt goda möjligheter att skämma ut sig med nya fjäskinsatser, nu för den sverigedemokratiska regimen i Budapest. Trots att paniken är ogrundad. Så bråttom är det inte. Ryssland har som bekant händerna fulla i Ukraina. Fjäsket var lika onödigt som oskickligt.

 

PS. Om någon undrar varför Olle Svenning lär förbli på fri fot trots sin ådagalagda brottslighet på vår kultursida är förklaringen enkel men dyster. Juridiken har nämligen inte tolkningsföreträde när det gäller renodlat politisk lagstiftning som lagen om journalistiskt ”utlandsspioneri”. I politisk rättstillämpning gäller inte likhet inför lagen. Vänsterjournalister på små tidningar löper betydligt större risk än vi på Aftonbladet. Till dess SD får ännu större makt och tolkningsföreträde.


För övrigt anser jag att…


…det var rätt kul att få veta att Sverige hade den lägsta överdödligheten i Europa under coronapandemin. Suck on that! alla förnumstiga professorer i nationalekonomi, liberala ledarskribenter, Ebba Busch och framför allt alla självförhärligande norrbaggar…


… den rättspolitiske talesmannen Ardalan Shekarabis (S) försvar för partiets sparkning av två nämndemän som dömt mot partilinjen var väl genomskinligt. Annat ljud i hans skälla bleve det om samma bestraffning genomförts av SD.

Följ ämnen
Nato