Här sätter FN in en specialstyrka för att krossa gängen

Jag vet inte om det egentligen är någon tröst men det finns länder där gängvåldet är ännu värre än i Sverige.

FN:s säkerhetsråd har precis sagt ja till att skicka en specialstyrka till Haiti för att krossa gängen.

Landet är det kanske värsta exempel som existerar på hur det kan gå om man låter den organiserade brottsligheten äta sig in i samhället.

Det ska sägas direkt att det är svårt att dra några paralleller mellan situationen i Haiti och Sverige.

Haiti är ett av världens fattigaste länder. För två år sedan mördades landets president av en legostyrka från Colombia. Inga val har hållits i landet på många år vilket skapat ett politiskt vakuum.

Något som utnyttjats av den organiserade brottsligheten som bland annat styrs av korrupta, politiska partier och före detta poliser.

Demonstration mot våldet i Port-au-Prince i augusti. 

Hittills i år har mer än 2 400 människor fallit offer för det dödliga gängvåldet. Närmare tusen har kidnappats för att få ut lösensummor. Landet är så nära total anarki som det går att komma.


Landets premiärminister Ariel Henry har det senaste året vädjat till världssamfundet att ingripa. Men på grund av tidigare misslyckanden med fredsbevarande trupper och andra insatser i Haiti har FN tvekat.

Haitis premiärminister Ariel Henry.

Dessutom har säkerhetsrådet varit handlingsförlamat av Rysslands invasion av Ukraina. Stämningen mellan Ryssland och Kina och framförallt USA har varit extremt infekterad.

Därför måste man ändå se det som en framgång att säkerhetsrådet lyckades samla sig till ett beslut. Ryssland och Kina lade ner sina röster men avstod från att utnyttja sina veton. Övriga 13 röstade ja.

FN skickar dock ingen traditionell fredsbevarande styrka. I stället uppdrar man åt Kenya och andra länder som vill bidra att skicka minst 1 000 poliser till Haiti.

Deras uppgift blir att säkra viktiga institutioner och strategisk infrastruktur som flygplatser, hamnar, skolor, sjukhus och större gatukorsningar.

Styrkan ska vara på plats inom några månader.

Brinnande däck under protester mot våldet i Port-au-Prince, Haiti.

Målet är att de ska arbeta tillsammans med haitisk polis och skapa ett tillräckligt stabilt läge för att allmänna val ska kunna hållas framöver.

Det blir definitivt ingen lätt uppgift.


Även om Kenya ska bidra med den stora styrkan har ett antal av Haitis grannar också lovat att skicka poliser.

För Sverige kan Haiti fungera både som tröst och samtidigt ett avskräckande exempel.

Här hemma finns det många som tycker att vårt samhälle börjar likna en krigszon när bostäder sprängs och skottlossning sker urskillningslöst på offentliga platser. Men Haiti är ett levande bevis för att det finns ställen där det är ännu värre.

Men att överhuvudtaget ens för en sekund behöva jämföra sig med ett land som Haiti är ett nederlag i sig. Även om ingen tror att situationen någonsin ska kunna bli lika fruktansvärd i Sverige.


Haiti är ett exempel på hur illa det kan bli när man låter korruption och organiserad brottslighet pågå år efter år utan att staten förmår sätta ner foten. Till slut går det knappt att skilja på vad som är stat och vad som är gängkriminalitet.

USA och Kenya undertecknade en försvarsöverenskommelse på måndagen för att bekämpa gängvåld i Haiti med hjälp av Kenyanska militärstyrkor.

Hela rättsstaten har fallit ihop som ett korthus.


Frågan är dock om tusen poliser från Kenya och ett antal från grannländerna räcker för att vända utvecklingen. Trots att det känns som omvärlden bör ingripa på något sätt för att hjälpa den hårt prövade befolkningen finns det många som är kritiska mot den planerade insatsen.

De pekar på hur tidigare FN-missioner kantats av sexuella övergrepp, orsakat kolearepedemi och annat elände.

En annan viktig detalj är att Kenyas polis talar engelska medan man på Haiti pratar franska och kreol. Hur ska de kenyanska poliserna överhuvudtaget kunna kommunicera med vare sig sina kollegor eller lokalbefolkningen?


Även Kenyas polis har dåligt rykte när det gäller upprätthållandet av mänskliga rättigheter.

Andra pekar på att polisstyrkan blir ett stöd för den sittande premiärministern var legitimitet starkt kan ifrågasättas. 

Men det gäller vem som än innehar den rollen och någon måste ju leda landet.

Inom kort inleds en rättegång i Florida om mordet på president Moise. Bland de åtalade finns en pensionerad colombiansk armékapten och en haitisk-chilensk affärsman.

De är båda medlemmar av en grupp som i USA och på Haiti konspirerade om att mörda presidenten i hopp om att de med honom röjd ur vägen skulle kunna få lukrativa statliga affärskontrakt.

I en stat där kriminella gäng ätit sig in i samhällskroppen finns inga gränser för vad de är beredda att göra.