Efter fem turbulenta år – nya SD-listan klar

In i det sista höll SD sin EU-vallista öppen.

Något som gav partiet möjlighet att ha ett finger med i spelet i kaoset runt KD:s EU-vallista.

När namnen presenterades visade det sig att SD är lika rädda för ett valfiasko som de andra partierna.

Till och med Sverigedemokraterna vill ha en ”kändis” på sin lista till europaparlamentet. Landets enda välkända SD-debattör Dick Erixon hoppas partiet ska dra röster i valet i juni.

Egentligen har det inte varit en hemlighet att den redan sittande europaparlamentarikern Charlie Weimers skulle toppa listan, men vilka de andra två toppkandidaterna skulle bli har varit höljt i dunkel. Dels för att det varit turbulens kring de två andra SD-politikerna som i dag sitter i Europaparlamentet – Johan Nissinen som SD-ledamot och Peter Lundgren som i dag är politiskt vilde i parlamentet – och dels för att det gett Sverigedemokraterna möjlighet att ha ett finger med i spelet i den infekterade striden om Kristdemokraternas lista.

Som de flesta säkert minns så sparkades KD:s toppnamn Sara Skyttedal från listan med buller och bång för några veckor sedan. Anledningen var att hon varit i kontakt med SD och att SD gått till partiledaren Ebba Busch och berättat om kontakterna.

Ur SD:s perspektiv är det utmärkt att ha blivit av med Sara Skyttedal som motståndare. Hennes politiska profil ligger nära deras egen toppkandidat Charlie Weimers. Så är de också båda två skolade i samma politiska mylla. Både Weimers och Skyttedal har varit ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU.

Skyttedals ersättare Alice Teodorescu Måwe är med sin tidigare koppling till Moderaterna en ideal motståndare för SD. Hon står nära dem i migrationspolitiken, men kan potentiellt locka väljare från Moderaterna till KD. Det vill säga försvaga Moderaterna.
 

SD på tisdagens presskonferens där de presenterade sina kandidater.

All turbulens kring KD:s lista har också gjort det möjligt för SD att diskret göra sig av med Johan Nissinen. Nissinen hamnade i onåd i partiet efter att han i somras presenterat ett HBTQ-program och kritiserat partier för att inte ha något riktigt politik på området. Programmet väckte intern kritik och försvann snabbt i periferin, så också Nissinen som inte är på valbar plats på årets lista.

Det är inte heller konstigt att SD försöker gå vidare utan att prata om hur den senaste mandatperioden i Europaparlamentet varit för partiet. Om vi börjar med valrörelsen 2019 avslutades den med en skräll när partiets toppnamn Peter Lundgren anmäldes för sexuellt ofredande efter att ha tagit en kollega på brösten mot hennes vilja. Lundgren fick stå kvar på listan och valdes in i parlamentet. Han friades i tingsrätten, men när han sedan dömdes i hovrätten under våren 2022 fick han lämna partiet och satt kvar i parlamentet som politisk vilde.

Andra namnet i valet 2019, Jessica Stegrud var helt ny i SD när hon kom in i parlamentet 2019 och lämnade i förväg för att istället sitta i riksdagen efter valet 2022.

Nu är det alltså två nya namn i toppen tillsammans med Weimers. Den okända och nya riksdagsledamoten Beatrice Timgren och Dick Erixon.
 

Valberedningens ordförande presenterade listan som välförankrad i partiet där distrikten fått säga sitt och med representanter från alla delar av landet. Han kunde lika gärna ha låtit bli för det finns ändå bara en person som verkligen bestämmer i det här partiet, och det är Jimmie Åkesson. Åkesson stod bredvid och han beskrev processen på ett lite annat sätt än valberedningens ordförande. Han sa:

”Det här är valberedningens förslag, men eftersom jag står här, betyder det att jag tycker att de har gjort ett bra jobb”.

På måndag kommer de här tre personerna vara SD:s toppkandidater till europaparlamentsvalet i sommar.