Årets julklapp: Juholt kastar in handduken

Det pågående mediedrevet är på väg att gå överstyr. Hedervärda yrkesmänniskor släpas i smutsen. Det håller på att bli obehagligt på riktigt.

Jag pratar naturligtvis om hur makthavare av olika slag allt oftare – och nästan regelmässigt – skjuter budbäraren i sina försök att dölja sina

egna missförhållanden. Hetsjakten mot media, alltså.

Carema Care avslöjades med systematisk vanvård på sina privata äldreboenden – och försökte komma undan genom att skylla på ett mediedrev. En sjuksköterska trädde fram och hävdade att det egentliga problemet var medias okunnighet.

Tecknaren Maja Lindén på DN gjorde en kul bild på hus som rasar och en bro som faller samman. Denna synnerligen milda kritik mot byggfusk upphöjdes omedelbart av branschföreträdare till ”ett drev”.

Likadant med kritiken mot Carl Bildts tveksamma förhållande till Lundin Oil och rollen som utrikesminister när två svenska journalister

sitter fängslade i Etiopien – det tog inte lång tid innan även detta fick drevstatus.

Och vad gör en maktman som ertappas med byxorna nere och fingrarna i syltburken? Skyller på media, såklart. Han har blivit felciterad, medvetet misstolkad, grovt förvanskad, rubrikmässigt våldtagen etc etc. Detta är standard procedure. Drevet mot hyrläkarna. Drevet mot Hardy Nilsson. Drevet mot jägarna... Exemplen är ändlösa och det är nog bara en tidsfråga innan drevet mot drevkarlarna bryter ut.

Det är onda redaktörer som drar kungen i smutsen. Samma mediala malis som fördärvar den fina internatskolans rykte – och som nu är i full färd med att avsätta Håkan Juholt från posten som socialdemokraternas partiledare.

”Jag tycker att ni svenska journalister gör allt för att fälla vår partiledare. Ni behandlar honom och partiet orättvist”, säger i GP en av ett femtiotal personer som i helgen drog i gång ett upprop på Facebook och skickade elektroniska kedjebrev till svenska redaktioner. Ett drev mot drevet, alltså.

Det rimliga vore väl att censurera hela Juholts framträdande i senaste Skavlan-avsnittet, med Linn Ullmans redan klassiska replik: ”Du tänker ju alltid att du har gjort rätt. Jag tänker ofta att jag har gjort fel, när jag ber om förlåtelse”.

Håkan Juholt kastar in handduken någon gång i mellandagarna då Sverige ligger i en kombination av paltkoma och medieskugga. Det blir årets julklapp och den har inte med mediedrev att göra.

Följ ämnen i artikeln