Männen får inte heller ihop det

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag läste i tidningen om en hemmafru vars man lämnade henne efter sju år. Då bröt hon ihop och blev sjukskriven i 1,5 år. Det värsta hon kunde tänka sig hade hänt: Hon måste börja jobba. Det är skrämmande att läsa om någon så rädd för att försörja sig själv. Som gjort den där kalkyleringen som så många andra kvinnor också gör: Äh, han lämnar inte mig.

Och sedan, när han gör det, står dessa kvinnor helt utanför systemet. Då blir hemmfrun arg på systemet. Jag har aldrig fattat varför. Ska systemet försörja dem som inte vill jobba? Jag trodde att det var de som inte kunde jobba vi skulle ta hand om. Kanske orkade mannen inte med försörjningsbördan längre.

I "Kvalster" som går på SVT just nu lämnar mannen sin hemmafru med budskapet att hon ju ändå är över femtio, hon kan väl skaffa ett jobb. I stället för att bara försvara kvinnor med att män ska vara tacksamma för att de haft gratis hushålls- och barnpassningshjälp i så många år så kan man faktiskt vända på det.

Vi brukar ju alltid förmana kvinnor att "tänk på att vara ekonomiskt oberoende av en man". Kanske är det dags att uppfostra våra söner efter devisen "Ta aldrig huvudansvar för försörjningen i en familj".

Det bästa vi vet just nu är undersökningar om hur kvinnor inte får ihop sin vardag mellan familj-karriär. Det märkliga är att det har nästan blivit ett måste som modern kvinna att känna att man INTE får ihop det.

Det är liksom något fel på kvinnor som inte har dåligt samvete för dagis, att de inte lyckades knulla i takkronan i helgen heller och att tvätten ligger i högar i garderoben. Men får männen ihop det? Undersökningar visar att fler och fler män känner att de inte får det. Men det är fortfarande så ointressant att prata om det eftersom kravet på att män ska få ihop det inte finns. Men varje gång jag flyger, så börjar jag tänka på det här. Ingenstans är det tydligare än på en flygplats, hur många stressade män det finns. Här lever motsvarigheten till den svettiga morsan, som med två kids att rädda livet på vid varje hylla, rumlar igenom mataffären på väg hem till en kväll av hemmaslit. Motsvarigheten står i vänthallarna på inrikesflygen med sina portföljer, datorer och öronsnäckor och de pratar jättejättesnabbt. De pratar så snabbt att jag får magsår av att lyssna. På ytan ser det ut att vara mer glamouröst än för slitmamman. Men hur många av kostymerna är fast i karriärhjulet? Hur många av dem har helt abdikerat som föräldrar? Hur många medelklassmän finns det inte, med halvtjusiga befattningar på olika företag, som känner pressen att ligga på topp och slicka chefen där bak samtidigt som de MÅSTE dra in cashen varje månad till huset, bilarna, barnens kläder och fina semestrar. Som har huvudansvaret för att det blir hög standard i familjen.

Fler och fler män har ju ändå fattat att det är schysst att lära känna sina barn, dela föräldraledighet om det går istället för att tjejen är hemma i fyra år på raken, att dela utgifterna med sin partner. Men de är fortfarande få.

Jag intervjuade en man häromåret om att ha hela försörjningsbördan. Han tyckte mest att det var toppen tills det kröp fram att "jo, det kan vara rätt jobbigt att gå och oroa sig för att allt hänger på mig" och "lite mer kanske jag hade velat vara hemma med barnen". Men tjejen ville ta hela föräldraledigheten. Sedan blev det inte så att hon började jobba igen.

En annan gång höll jag en presentation inför en riskkapitalist. Mitt i mötet somnade han. Min medelålders kollega som jobbat i samma bransch som honom sa att "det där är vanligt. Jag har sett det hända ofta. Prata på du bara." Efter fem minuter vaknade riskkapitalisten till och låtsades som ingenting. Det var så sorgligt. Men det är männens egen (uteblivna?) revolution i så fall. Att ändra på det.

Kanske är det så enkelt att många män behöver bättre förebilder. Jag menar vilka finns det idag? Mikael Persbrandt? Nä han har som bekant gått in i alko-väggen eftersom han inte fick ihop allt. Ulf Lundell? Yeah right" eller vänta, är inte han föräldraledig nu, hemma och tar hand om Mia, 23? Dåså.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln