Jag föreslår att vi alla aktiverar solidariteten

Vill öka kunskapen Musikhjälpen med programledarna Kodjo Akolor och Linnea Henriksson, Petter Alexis Askergren satsar alla insamlade pengar till att försöka stoppa spridningen av aids och hiv.

Jag var tonåring på 1990-talet. Det var en tid präglad av Nirvana, REM, Buffalos, hotpants, lattes, tacos, och Friends. Men framför allt av den stora skam- och dödsskräcken för hiv och aids. Inte bara sjukdomen i sig hotade allas våra första trevande hångel och samlag, skammen som följde med just det här viruset var än värre. Man skulle inte bara dö en plågsam död, man skulle dö ensam och skambesudlad.

Jag minns tidningsrubrikerna om ”bögpesten”, ärkebiskopens förslag att homosexuella skulle ”leva som vänner”, kravallklädda poliser som kallades in för att bränna en ”aidssmittad bil”, europeiska politikers panikslagna diskussioner om tvångstestning av homosexuella eller varför inte fullständig isolering av hela den homosexuella befolkningen?
Jag minns aidsdagarna på högstadiet. Hur rädda vi var för de där riskgrupperna: knarkare och bögar. Hur rädda vi var för att ens träffa på någon med hiv.

Det fanns på fullaste allvar de som menade att aidssjuka skulle omhändertas och föras till Gotland, där de kunde leva isolerade utan att den övriga befolkningen skulle riskera att smittas. Det fanns de som menade att alla hivpositiva skulle tatueras så att man lätt skulle känna igen dem.

I dag är det tyst om aids och hiv. Av de 6 000 personer som lever med viruset i Sverige får över 90 procent medicin och kommer att leva fullgoda liv. Jonas Gardell har med sin romansvit och tv-serie låtit oss alla kollektivt sörja och bearbeta hur fruktansvärt bisarrt och människofientligt vi alla betedde oss under 1980- och 1990-talet. Vi är liksom ute på andra sidan.

Det är tyvärr inte resten av världen där aids fortfarande härjar skoningslöst.
Världen över lever 35 miljoner med hiv och 70 procent av dem bor söder om Sahara i Afrika. Bara en bråkdel har tillgång till mediciner. Kvinnor och flickor är mer utsatta än män och över tre miljoner barn lever med hiv och majoriteten av dessa har smittats av sin mamma. 80 procent av dem kommer att dö innan de fyllt två år. Aids är fortfarande den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen.

Därför det så fantastiskt fint att Musikhjälpen i P3 i år satsar alla insamlade pengar till att försöka stoppa spridningen av viruset, hjälpa de värst drabbade och slå hål på fördomar och öka kunskapen om hiv och aids. Jag förslår att vi alla så här i juletid aktiverar solidariteten i våra hjärtan, önskar låtar, deltar i flash­mobar, ringer in och swishar över gåvor.

Himmel

New York i juletid. Det må vara klyschigt och gjort och allt det där, men inget slår julkänslan i ett New York klätt i glittrig julmundering.

Helvete

Att SD, trots deras uppenbart rasistiska agenda, deras splittring av riksdagen och Jimmie Åkessons sjukskrivning, går framåt. Känns inte så hoppfullt att dela gatorna med 14 procent rasister.

Följ ämnen i artikeln