Sanktionerna kommer inte stoppa Putin

Men det finns inget alternativ

De upptrappade sanktionerna mot Ryssland kommer inte att sätts stopp för den allvarliga konflikten som nu skakar Sverige och Europa.

Vladimir Putin kommer nämligen att svara med nya aggressiva beslut.

Men vad är alternativet? Fram med det, den som har ett.

Statsminister Magdalena Andersson hanterar just nu inte bara sin allvarligaste kris under den korta tiden som statsminister. Utan också den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen på många decennier i vår del av världen.

Om någon hade trott att hon skulle darra på manschetten har den fått grundligt fel. Sedan Ryssland på måndagskvällen ”erkänt” de ukrainska så kallade utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk har det redan allvarliga läget förvärrats ytterligare. Ryssland sätter också in ”fredsbevarande styrkor” i områdena.

Tvärtom fördömde hon i starka ordalag den ryska aggressionen, sade att det handlar om ett tydligt brott mot folkrätten och att Sverige kraftigt fördömer agerandet.

Men ord kommer inte att sätta stopp för Vladimir Putins framfart. Det har inte heller de nuvarande ekonomiska sanktionerna gjort. Och inte den upptrappning av sanktionerna som EU:s utrikesministrar fattar beslut om i dag.

Statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagens pressträff.

Tvärtom kan man förutse att stegringen kommer att mötas av en även från den ryska sidan.

Att EU räknar med det erkände Magdalena Andersson genom att påpeka att det kommer att finnas utrymme att sätta ytterligare press på Ryssland.

Men är det alltså meningslöst att skruva åt tumskruvarna på Ryssland? Nej. För närvarande finns nämligen inget alternativ.

Före jul skickade Ryssland ett kravbrev till USA. I februari följdes det upp med ett brev från den ryske utrikesministern Lavrov till hans kolleger i de dryga 50-talet länder som ingår i organisationen OSSE.

Kraven var i kort sammanfattning att länder vid Rysslands västra flank skulle mista sin nationella suveränitet. Ryssland skulle bestämma vad som gäller, bland annat om länderna skulle få gå med i Nato.

Det skulle inte Ukraina. Inte Finland heller. Eller Sverige. Och en del andra.

De ryska makthavarna gillade inte de svar de fick. Inte alls. Svaren kan sammanfattas så här: Njet, njet, njet.

Att sträcka ut så mycket som ett lillfinger i en sådan här fråga vore förödande.

och alltså är till och med ett vänligt tilltal uteslutet.

Rysslands president Vladimir Putin.

Vladimir Putin och hans ledning vill ha en återgång till en situation som liknar den under det kalla kriget. Efter andra världskriget delade segermakterna upp slagfältet Europa mellan sig.

Det ledde så småningom till en mycket tydligt gränsdragning mellan den sovjetiska intressesfären och den västliga - Berlinmuren rakt genom kontinenten.

Efter folklig resning revs den 1989. En tid senare upplöstes Sovjetunionen och deras militära samarbete Warszawapakten.

Statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff om säkerhetsläget.

Nu vill Vladimir Putin tillbaka till förhållanden som liknar dem. En intressesfär med länder med begränsat självbestämmande.

– Det finns ingen plats för intressesfärer i dagens Europa, säger Magdalena Andersson.

– Tyvärr tror vi att t det kommer att bli värre, sade utrikesminister Ann Linde på möte i Paris.

EU:s nya sanktoner kommer inte att stoppa Vladimir Putin och Ryssland. Men som ni ser, det finns inget alternativ. Att tillåta att ett land dompterar andra går inte.

Men invänder den minnesgode, Ryssland gick ju in i Georgien 2008 och invaderade den ukrainska Krimhalvön 2014 och befinner sig sedan dess i väpnad konflikt vid Ukrainas östra gräns.

Jo. Men det minskar ju knappat behovet att återigen säga nej, nej, nej.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.