Farligt om det går alltför dåligt för Putin

I magen känns det bra att det går dåligt för Putins angreppskrig mot Ukraina.

Men samtidigt ger det upphov till en obehaglig känsla i bakhuvudet.

Ett förödmjukat Ryssland innebär en farligare Putin.

Vi har inte sett det värsta av det här kriget ännu. En utvidgning blir mer trolig ju längre det pågår.

Följ ämnen
Ukraina

Om den ryska invasionen gått som president Putin tänkt sig hade Ryssland vid det här laget tagit över Ukraina. Landets president Zelenskyj hade ersatts av en rysk lydregim och Putin hade redan haft ögonen på nästa byte.

Ur den aspekten känns det väldigt tillfredställande att den ukrainska motståndsviljan underskattats inte bara av Ryssland utan även av omvärlden. Minns när USA erbjöd sig att föra ut Zelenskyj ur landet under krigets första dagar. Zelenskyjs svar var: "Jag behöver inte skjuts. Jag behöver ammunition".

I dag är det inte tal om att Nato ska erbjuda Zelenskyj en flyktväg. Istället står de tunga vapnen från Nato på kö att köras fram till den ukrainska fronten. USA påstås lägga större summor på krigshjälp till Ukraina än hela nästa års budget för att möta det existentiella klimathotet.

Om rapporterna stämmer att tusen ryska soldater dödats när de försökte korsa en bro är det ännu en gigantisk motgång för Ryssland. En tragedi för soldaterna och deras familjer i ett onödigt krig som enbart förs för att Putin känner sig kränkt av väst.

Liksom vid tidigare tillfällen kommer frågan att ställas i vilken mån Nato hjälpt Ukraina med underrättelseinformation för att de skulle kunna slå till på ett så förödande sätt.

Svår balansgång

New York Times rapporterade nyligen att underrättelseinformation från USA ligger bakom att Ukraina kunnat döda så många ryska generaler på slagfältet och lyckats sänka den ryska flottans flaggskepp Moskva.

Avslöjandet förnekades omedelbart av den amerikanska militärledningen. Den är rädd att sånt onödigt skrytsnack ska få Ryssland att försöka hämnas på Nato, vilket skulle kunna leda till att kriget utvidgas.

För västvärlden är det en svår balansgång. Man vill hjälpa Ukraina att tillfoga Ryssland så stora förluster som möjligt men vill samtidigt inte bli direkt indragna i kriget. Något som Joe Biden varnat kan leda till ett tredje världskrig.

Men i takt med Ukrainas framgångar frestas väst att hela tiden tänja på gränsen för vad som är möjligt att göra utan att betraktas som en krigförande part.

Väst pressas hela tiden av en skicklig Zelenskyj att göra mer och mer för Ukraina. Även där gäller det att gå en balansgång mellan att hjälpa Ukraina men samtidigt undvika en eskalering bortom ukrainskt territorium.

En rad västledare har gång på gång poängterat att Ukraina för hela västvärldens kamp för demokrati och för att hindra diktatoriska ledare som Putin att få sätta spelreglerna för världsordningen.

Förlänga kriget

Så som kriget utvecklats blir det svårare och svårare för Nato-länderna att hävda att man inte är en part i kriget även om inga Nato-soldater strider på marken eller i luften.

USA:s försvarsminister har öppet deklarerat att ett av Natos mål är att degradera den ryska militärapparatens förmåga att attackera sina grannar. Risken är då att USA frestas att förlänga kriget istället för att försöka få till ett så snabbt slut som möjligt genom förhandlingar.

Ett förödmjukat Ryssland innebär en farligare Putin, skriver Wolfgang Hansson.

För Vladimir Putin finns det bara en sak som gäller. Att på något sätt inför det ryska folket få det att se ut som att han vunnit kriget. Allting annat vore otänkbart för en militär stormakt som Ryssland.

Putin behöver någon form att utväg ur kriget som inte får honom att framstå som en förlorare.

Det är här den obehagliga känslan börjar sprida sig. För som det ser ut nu finns det ingen annan utväg för Putin än att fortsätta kriget.

I början på veckan frågades chefen för USA nationella underrättelsetjänst ut i senaten. Avril Haines varnade då att Putin kan se en förlust i Ukraina som ett existentiellt hot mot Ryssland. Ett hot av den arten som skulle kunna motivera att han använder kärnvapen eller kemiska vapen. Särskilt om han ser att Nato haft en avgörande inverkan på kriget.

Rätt sida gränsen

Exakt när den tidpunkten kommer vet ingen i dag. Den amerikanska underrättelsetjänsten anser att Ukraina vinner terräng på vissa avsnitt men att också Ryssland gör det. I östra Ukraina tar man långsamt men stadigt mer territorium.

Avril Haines, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst.

Även om de flesta av oss i väst vill se Putin förlora gäller det att inte tippa över balansen så mycket att Ryssland ser sin existens som stormakt hotad. Då kan Putin känna sig pressad att göra det otänkbara.

Det enda trösterika i Haines budskap är att hon tror att en eventuell användning av ryska kärnvapen kommer att föregås av ytterligare ett antal varningssignaler från Putin som vi inte sett ännu.

Det gäller att Natos inblandning hela tiden håller sig på rätt sida om den gränsen.