Vi befinner oss i opinionsstormens öga

Efter en ombytlig höst har opinionen gått in i vardagslunk.

Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer visar få och små förändringar från förra månadens mätning.

Det kan ge partierna en chans att blicka framåt och hämta andan. För i politiken finns det inget lugn som varar.

De gångna åren har varit en politisk berg-och-dalbana. Det har knappt gått att hänga med i svängarna mellan hotande regeringskriser, partier som hoppar av samarbeten, regeringskris igen och sen ett maktskifte. Ett maktskifte som genererat nya politiska partners, nya maktstrukturer och nya politiska konflikter. Hösten har präglats av brustna vallöften och opinionskris överlag i riksdagens småpartier.

För med de tvära svängarna i det politiska landskapet har också opinionen serverat en hel del kallduschar och tvära kast.

Känslorna har legat utanpå hos väljarna och det har märkts i opinionen. Inte minst Kristdemokraterna som under våren plågats av konflikter inom partiet, har fått se sitt väljarstöd krympa ner under riksdagsspärren.

Kanske är det vårkänslorna som tittat fram hos väljarna i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för april månad, eller så är det helt enkelt att det varit en lugn månad även i politiken. Förändringarna från marsmätningen är små - det är lugnt i opinionen.

Magdalena Andersson (S).

Sossarna fortfarande högt

För vissa partier är detta bättre nyheter än för andra. Socialdemokraterna från precis som förra månaden 35,3 procents väljarstöd och fortsätter att ha ett högre väljarstöd än på ett decennium.

Sverigedemokraterna ökar sitt väljarstöd något. Inte för att 18,9 procents väljarstöd är något att trösta sig med om man är sverigedemokrat, det är fortfarande betydligt lägre än valresultatet på 20,5 procent.

Moderaterna går ner något - från 21,8 till 20,6, men det är fortfarande bättre än deras valresultat som landande på strax över 19 procent.

Det är valresultatet som räknas, men när det kommer till ett partis humör och goda stämning är det opinionen som avgör. För Moderaterna spelar inte heller den exakta siffran i opinionen som spelar roll, utan att de återtagit sin position som andra största parti och gått om SD.

Ebba Busch (KD).

Småpartierna kämpar

Moderaterna är nöjda men kanske inte lika nöjda som Vänsterpartiet. I det opinionslugn som nu lagt sig över partierna fortsätter V att ha betydligt högre väljarstöd än sitt valresultat. Vänsterpartiet ett dåligt val och siffrorna som opinionen visar nu på ett väljarstöd på 8 procent stämmer bättre överens med partiets självbild än valresultatet på 6,8. De har också legat mellan 7,9 och 8,9 procents väljarstöd sedan valdagen i höstas.

Om det går fortsatt ganska bra för de flesta partierna och om deras väljarstöd stabiliserats på nivåer som S, M, SD och V kan känna sig nöjda med, så är det sämre med övriga partier.

Småpartierna MP, L och KD kämpar fortfarande på kring spärren.

Miljöpartiet har fått näsan över 3 procent till 3,1 sedan den förra mätningen då de landande på 2,9.

Liberalerna och Kristdemokraterna har inte heller siffror som gör något parti glatt. Båda partierna är vana vid att räddas in i riksdagen av stödröster och att sedan falla tillbaka tungt i opinionen. I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för april månad har Liberalerna ett något minska stöd jämfört med förra mätningen och landar på 3,3 procent. Kristdemokraterna verkar ha tagit sig ur sina krisdrabbade månader och ökar något till 4,0 procents väljarstöd.

Centerledaren Muharrem Daniel Demirok.

Sämst går det för C

Centerpartiet är fortsatt det parti som har det sämst i opinionen. Valresultatet på 6,7 procent var en besvikelse och sedan partiledarbytet i början av året har det sett uselt ut i opinionen. Nu hämtar Centern in lite sen den förra mätnigen, men ett väljarstöd för april måndag på 4,9 procent är fortfarande dåligt. Siffrorna har inte varit såhär dåliga för Centern sedan våren och sommaren 2014.

Troligtvis befinner sig politiken i stormens öga just nu. Några månader av stiltje innan nästa politiska kris eller bråk sätter opinionen i gungning igen.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 202 intervjuer under perioden 14 april – 24 april 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet.

Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.com

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.