Därför är fotbolls-VM en svensk folkfest

Fotbolls-VM är inte lika spännande när Sverige inte är med. Är du en av dem som sagt så senaste veckorna? Då behöver du kanske skaffa dig vänner med annan bakgrund.

Det har gått 13 dagar sen hemmanationen Brasilien oförtjänt slog Kroatien i premiärmatchen av fotbolls-VM. Den brasilianske anfallaren Fred filmade till sig en straff och tackade sen Gud.

Neymar avgjorde matchen och krossade miljoner kroatiska hjärtan runt om i världen och här hemma i Sverige.

Ett tag verkade det som att mitt Facebook- och Twitterflöde tagits över av alla de nästan 40 000 svenskkroater som bor i Sverige. De förbannade Fred, domarna och Fifa – och fick stöd av svenskar som sörjde med sina kroatiska vänner. Det nya Sverige visade sig än en gång.

Och så har det sett ut hela VM. Det har varit 13 dagar med fotbollsfest i Sverige – trots att Sverige inte är med. Själv har jag betett mig som en 13-åring på Justin Bieber-konsert varje gång Iran spelat. Ärligt talat har jag inför VM haft lika bra koll på Irans landslag som ni haft. Inte så bra med andra ord. Men det är trots allt mitt modersland och även om jag inte är en übernationalist så betyder det något extra under ett mästerskap. Det blir helt enkelt mycket mer intressant då.

Jag har twittrat som en galning och bitit sönder alla mina naglar varje gång motståndarlaget lyft en boll mot Irans straffområde. Och jag var helt förkrossad när Lionel Messi sänkte Iran i slutminuten.

Men jag har inte heller varit ensam. Första matchen såg jag i Kista centrum i Stockholms förorter. Det kändes som att alla iranier i Sverige var där den kvällen. Hela baren var full med iranier – och nigerianer. Men också våra svenska vänner som gjort våra hemländer till sina under fotbolls-VM. Iran, Bosnien, Kroatien och Chile har blivit svenska angelägenheter på samma sätt som England och Tyskland varit sen många år tillbaka.

Tyvärr verkar SVT och TV4 inte ha förstått det här. Inför Iran–Argentina ägnade TV4 cirka 90 procent av studiotiden inför matchen till att prata om Argentina och Lionel Messi. Samtidigt som nästan 100 000 svensk­iranier bor i Sverige. I SVT tjatar de hål i huvudet på tittarna om Brasilien.

Ärligt talat, vem bryr sig? Det är dags för våra stora tv-hus att öppna ögonen och inse vilka som eldar på intresset här hemma.

Men det är två veckor kvar av fotbolls-VM. Du som läser det här – och ännu inte hittat spänningen i VM – har fortfarande chansen att göra det här mästerskapet till ditt eget.

Har du inga vänner vars modersländer är i Brasilien? Ta steget ut ur din bekvämlighetszon, googla din lokala förening för iranier, chilenare eller brasilianare (om du nu hittar en) och hoppa rakt in i fotbolls­festen.

Då blir det roligare för alla, även dig. Du kanske till och med får några nya vänner på köpet.

Läs på eller håll klaffen, Glenn

Glenn Strömberg måste vara Sveriges mest överskattade kommentator. Han kanske var bra en gång i tiden, men numera ägnar han mest sin tv-tid till att säga självklarheter och skrika obegripligheter. I måndagens match mellan Brasilien och Kamerun sa Strömberg att han “tror” att Neymar vill vara stjärnan i laget. Strömbergs briljanta analys gick alltså ut på att repetera något Neymar själv konstaterat i två, tre år. Tur att vi har Johanna Frändén i studion som gång på gång bjuder på fakta som tittarna inte har koll på. Och snälla Glenn, sluta skrik varje gång en boll närmar sig straffområdet. Det gör inte matchen mer spännande.

Följ ämnen i artikeln