Varför måste det vara så förbannat krångligt

Varför behövde jag sitta i tre timmar i går kväll för att få liv i en skrivare till datorn?

Varför är tillverkarnas hemsidor så förbannat krångliga?

Vad beror det på att instruktionsböcker i allmänhet, och manualer för datorer och skrivare och annan elektronik i synnerhet, är på gränsen till obegripliga för en normalbegåvad användare?

Min gissning: för att det är tekniker som skriver dem. Nördar, som tar sådant de själva kan för givet och som anser att folk är dumma i huvudet om de inte begriper alla invecklade facktermer.

Som erfaren prylbög och konkret materialist har jag läst instruktionsböcker som är så taskigt översatta att man undrar om människan som anlitats för uppdraget ens har ­kunnat läsa själv. Om det alls har ­varit en människa som författat eländet.

OK, skratta bara, ni som tror att ni kan allt. Jag vet att ni suttit där själva och kliat er i skallen både en och två gånger när apparaterna krånglar.

Eftersom grejerna blir mer och mer komplicerade så är det nästan meningslöst att fråga i butikerna längre. De som säljer vet i allmänhet ytterst lite, eller ingenting, om hur sakerna fungerar.

Vi lever i en fantastisk tid. Nyheter och information om allt från världspolitik till vingmuttrar haglar över oss varje timme, minut och sekund. Det är skönt. Men det har en baksida. När de digitala kommunikationsmedlen sviker oss (många har ­inbyggt dödsdatum) har vi inte ­ en chans att göra något åt det, annat än att slänga skiten bland grov­soporna och åka till en köplada ­ och skaffa nya.

I väntan på att alla de elektroniska verktygen ska dö borde man dock ha en chans att få enkla anvisningar om hur man rättar till småfel.

Det här är en sak som tillverkarna inte har hajat.

Folk skulle nämligen konsumera mera om grejerna var lätta att sköta och justera. Människor skulle i högre grad älska sina maskiner om handböckerna var enkla att läsa och ­skrivna så att de gick att använda. Och om fabrikörerna lade lite mer pengar på att göra produkterna ­ mer användarvänliga så skulle ­konsumenterna inte förbanna ­ deras varumärken, utan lovorda dem.

Tänk om det var författare som skrev installationshandböcker och lärare som fick göra hem­sidor för problemsökning. Tänk om tillverkarna inte släppte nya produkter innan de låtit normala människor åtminstone som hastigast få pröva funktionerna.

Tänk om det gick att bygga en skrivare till ­datorer som ­åtminstone ­fungerade lika länge som en hund.

Det blir nog tyvärr bara en tanke, men håll med om att den är vacker.

Stabil gala

På torsdag i nästa vecka hålls Betonggalan på Berns ­ i Stockholm. 900 gäster ska fira. Priser delas ut i åtta ­kategorier, bland annat till årets betongkonstruktör, årets montageledare och så det speciella ”Ung & Tung”. Varje år tillverkas över fem miljarder kubikmeter betong i världen, så det finns anledning att festa hårt.

Stabil motor

En gammal råoljemotor kunde hålla i många decennier, även vid tung och frekvent belastning. Den gick att reparera. Och instruktionsboken var begriplig. Sådana motorer är inte så vanliga längre. Men fortfarande djupt älskade av dem som uppskattar ljudet och förstår sig på kvalitet. Och några av dem - svenska - dunkar än på jordens alla kontinenter.

Följ ämnen i artikeln