Uppgifter: Man misstänkt för mordbrand har setts i Danmark

Uppdaterad 2023-04-13 | Publicerad 2023-04-12

Två kvinnor dog i en mordbrand i Alby i början av mars.

Mannen som misstänks för morden är fortfarande på flykt från polisen.

Enligt uppgifter har han setts i Danmark.

Två kvinnor dog och två män och en pojke skadades i lägenhetsbranden i Alby den 4 mars.

Den ena kvinnan, som var i 18-årsåldern, hade hoppat från lägenhetens balkong för att undkomma elden. Den andra kvinnan, som var i 50-årsåldern, dog i branden.

Enligt uppgifter misstänks brandfarlig vätska ha hällts in genom lägenhetens brevinkast, innan branden startade.

Ett tag efter det greps en man misstänkt för dådet. Han häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och mordbrand.

En person har också häktats misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Samtidigt misstänks ytterligare en man för inblandning i dådet. Sedan mordbranden har han varit på flykt från polisen och man misstänker att han befinner sig utomlands.

– Han är häktad i sin utevaro misstänkt för mord, mordförsök och grov mordbrand. Vi har inte hittat honom och i det här fallet misstänker vi att han befinner sig utomlands, säger åklagare Kajsa Lindberg som leder utredningen.

Mordmisstänkte fångades på övervakningskamera med bandagerade händer.

Uppgifter: Spår leder till Danmark

Enligt uppgifter ska den mannen ha försökt fly till Tyskland, eller iscensatt en flykt till Tyskland, några dagar efter mordet.

Bland annat ska tysk polis ha kontrollerat ett flygplan som då anlände från Sverige. De misstänkte att mannen befann sig ombord, men mannen hittades inte när flygplanet söktes igenom.

Under sin flykt från polisen har mannen bland annat fångats på övervakningskameror där han ser ut att ha brännskador och bandage runt sina händer – skador som han misstänks ha fått i samband med att branden i Alby anlades, enligt uppgifter.

Därefter har spåren av mannen lett till Danmark.

I nuläget är han fortfarande på fri fot.

Åklagare: Tittar på flera motiv

Enligt uppgifter kopplas både den häktade mannen, och mannen som är på flykt, till samma kriminella nätverk i Stockholm.

Brandattentatet mot familjen som bodde i lägenheten i Alby tros vara riktat mot en person med kopplingar till den pågående konflikten mellan Rawa Majid, kallad ”Kurdiska räven”, och ”Greken”, enligt Aftonbladets uppgifter.

Åklagare Kajsa Lindberg vill i nuläget inte kommentera det eventuella motivet bakom dådet.

– Vi håller på med ett intensivt utredningsarbete och vi tittar på olika hypotetiska motiv, säger hon.

Följ ämnen i artikeln