Lösenordet räddade William, 11

Publicerad 2015-10-21

En okänd man försökte lura med sig elvaåriga William i sin bil.

Men tack vare att William och hans mamma Anna Nilsson hade kommit överens om ett lösenord ifall något liknande skulle hända så kom han undan.

– Det är sådant här man hela tiden är orolig för ska hända, säger Anna Nilsson till Brottscentralen.

När William, 11, gick längs en väg i Östersund stannade en bilist och meddelade att Williams mamma hade hamnat på sjukhus och försökte få William att hoppa in i bilen.

– Killen sa att jag låg på sjukhus och ville att William skulle följa med honom ner till stan där sjukhuset ligger, berättar mamma Anna Nilsson.

Men i och med att William aldrig sett mannen förut och tyckte att han betedde sig lite underligt tvekade han.

– Först blev han rädd, han trodde ju att det hade hänt mig något. Sedan kom han ihåg att vi hade pratat om att ha ett lösenord om något sådant här skulle hända, så han frågade efter lösenordet.

”En jättebra grej”

Mannen kunde förstås inte säga vad lösenordet var utan mumlade bara till svar.

– Då förstod William att det här är inte som det ska vara och cyklade därifrån.

Nu är mamma Anna glad över att de hade kommit överens om ett lösenord.

– Just i det här fallet, när någon påstår att barnet ska följa med dem tycker jag att just den här lösenordsgrejen är en jättebra grej. Jag är väldigt glad över att jag läste om det. Och sedan är det bra prata med sina barn och få dem att förstå att alla människor är inte goda.

Söker vittnen

Polisen har sökt med hundar vid platsen men inte hittat mannen. I Brottscentralen går polisen ut med signalement på honom och uppmanar eventuella vittnen att höra av sig.

Följ ämnen i artikeln