Fotbojorna ligger oanvända – bara sju har använts

Publicerad 2017-10-24

30 fotbojor förvaras i polisens förråd.

De var tänkta att användas på de personer som gång på gång överträdde sina kontaktförbud.

Men bara sju har använts sedan lagen infördes för sex år sedan.

– Det är anmärkningsvärt lite, säger polisen Ulf Haquinius, samordnare för brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen i region Stockholm.

För sex år sen köptes 30 fotbojor och tillhörande utrustning in till polisen för 3,2 miljoner kronor.

De förvaras på polisens it-avdelning, på Kungsholmen i Stockholm. Där ser man till att hålla fotbojorna laddade och redo för användning.

Men det är bara i sju fall som de faktiskt använts skarpt.

– Det första 1,5 åren sedan lagen infördes går ju bort eftersom fotbojorna inte hade levererats då och det alltså inte fanns några att använda. Men det klart att det är anmärkningsvärt få ärenden, säger polisen Ulf Haquinius, samordnare för brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen i region Stockholm.

År 2011 ersattes lagen om besöksförbud med lagen om kontaktförbud. Det innebar bland annat att de som fått ett särskilt utvidgat kontaktförbud – den strängaste typen – förses med en elektronisk fotboja. Det är de personer – oftast män – som gång på gång dömts för att ha överträtt kontaktförbud, först vanliga och sedan utvidgade, som får ett särskilt utvidgat och därmed kan få en fotboja.

För dåliga på att straffa

Det krävs alltså flera överträdelser för att en person ska kunna övervakas elektroniskt. Ulf Haquinius tror att det är för att att man är för dålig på att lagföra och straffa de som överträder sina kontaktförbud, som så få fotbojas.

– Förra året var jag i Norrbotten och de hade ett skräckexempel där en person som hade kontaktförbud hade överträtt det 90 gånger och fortfarande var det ingen reaktion från åklagarens sida. För varje överträdelse ansågs som en ringa överträdelse, enligt åklagaren. Då blir det ju problem att ta det vidare till nästa steg, säger han.

Haquinius menar att det är viktigt att inte bara utdela kontaktförbudet – utan att verkligen lagföra överträdelserna.

– Det stannar ofta bara vid överträdelser av vanliga kontaktförbud utan någon reaktion från åklagare och då kommer vi inte längre och då är vi många steg ifrån en fotboja, menar Ulf Haquinius.

År 2016 fanns det 5 293 ärenden där personer misstänktes ha överträtt ett kontaktförbud. Inte ens hälften av dessa ledde till åtal och i 1715 av fallen så inledde man inte någon förundersökning eller så lades förundersökningen ned.

Förslaget: boja fler

I början av året lämnades ett förslag till regeringen som föreslog att elektroniska fotbojor bör användas för fler kontaktförbud. Förslaget sa att fotbojor även ska kunna användas vid de utvidgade kontaktförbud.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera förslaget idag, utan hälsar via sin pressekreterare att man inom kort kommer presentera något. I januari sa han att regeringens mål var att ändra lagen enligt utredarens förslag.

Polisen Ulf Haquinius tror dock inte att det är rätt väg att gå att fler ska få fotboja.

– Jag tycker att vi ska lägga ner det här med fotboja. För om vi tillämpar lagstiftningen och reagerar på överträdelser varje gång så behöver vi inte komma så långt att vi behöver sätta fotboja på folk.