Över 80 år gamla – och utsatta för brott

Publicerad 2015-12-16

Så skyddar vi våra äldre – här är de sju vanligaste knepen

Dieter blev bestulen av hemtjänsten, två killar trängde sig in i hallen hos Aina, och Göte blev överfallen vid en bankomat. I kvällens Brottscentralen är temat äldrebrott och flera utsatta vittnar om sina upplevelser.

– Den yngre generationen måste varna sina anhöriga för bedragare och deras olika knep, säger polisen Jan Olsson.

Under hösten har Brottscentralen rapporterat om flera grova brott mot äldre, bland annat blev ett par bakbundna och rånade i Trångsund så sent som i november. I kvällens program medverkar 103-åriga Dagny som själv blivit bestulen på plånboken och hon berättar om den otrygghet man känner när man inte kan försvara sig. Polisen har under hösten varnat för en rad olika knep som tjuvarna använder sig av, men det är inte alltid det når ut till målgruppen.

– Den yngre generationen måste hjälpas åt med att varna sina anhöriga som är lite äldre, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Flera drabbade berättar

I programmet får vi lyssna på Dieter som blev lurad av hemtjänsten, Göte som blev överfallen vid en bankomat, Aina som blev bestulen i hemmet, Doris som utsattes för en väskrånare och Yngve som slog tillbaka. Alla över 80 år.

– Man utnyttjar de som inte kan försvara sig av olika anledningar och det är väl ett av de brott som upprör mig som polis mest, säger Tommy Stiernerlantz som är närpolis i Bromma där man haft en del problem med unga killar som rycker guldkedjor av äldre under hösten.

”Kända tillvägagångssätt”

I programmet presenterar polisen de sju vanligaste knepen som tjuvarna använder sig av. Bland dessa finns ”fiskreceptet” – att man ber om ett recept i butiken samtidigt som man tar upp plånboken ut väskan. Även ”barnbarns-knepet” är en känd metod – någon ringer och säger att den behöver pengar och kallar den äldre för mormor eller farmor.

Följ ämnen i artikeln