Döms till fängelse för överfallsvåldtäkt

Uppdaterad 2015-11-19 | Publicerad 2015-11-18

31-årig småbarnspappa identifierades efter tips i Brottscentralen

I februari i år utsattes en kvinna för en grov våldtäkt. Gärningsmannens dna gav snabbt träff i polisens register men man hade ingen identitet. För att få reda på vem våldtäktsmannen är visade man en film från tunnelbanan.

– Det var totalt avgörande att vi lämnade filmen till Brottscentralen, äntligen kan offret få upprättelse, säger polisen.

Natten mellan den 27 och 28 februari i år skedde en brutal våldtäkt på de gamla tågspåren nedanför Skanstull i Stockholm. En 29-årig kvinna hade besökt en klubb i närheten och var på väg hem när hon jagades, misshandlades och våldtogs av en för henne okänd man. Händelsen togs efter polisens önskan upp i tv-programmet Brottscentralen i september.

– Att vi visade filmen var totalt avgörande eftersom vi stod still i utredningen. En tipsare lämnade, efter att ha sett programmet, namn på mannen och dagen efter kunde han gripas, säger Ann-Charlotte Håkans som är utredare på Citypolisens sexualbrottsgrupp.

”Han beskrivning är inte trovärdig”

Mannen döms nu mot sitt nekande till tre års fängelse av Södertörns tingsrätt. I domen står att ”generellt kan sägas att hans beskrivning av målsägandens generösa sexuella hjälpsamhet inte är övertygande”

Mannen är inte straffad sedan tidigare och levde, enligt rätten, ”enligt ordnade förhållanden”. När brottet skedde var hans fru höggravid.

”Får en viss upprättelse”

Offret mår fortfarande dåligt efter händelsen men enligt Ann-Charlotte Håkans har hon i alla fall fått en viss upprättelse.

– Det klart att det var skönt för henne att han kunde åtalas och nu kan hon fokusera på att gå vidare.

Även det vittne som söktes i ärendet hörde av sig via Brottscentralen och kunde därefter höras i rättegången.

Mer om fallet i kvällens Brottscentralen klockan 20.00 på Investigation Discovery och Aftonbladet TV.

Följ ämnen i artikeln