Vårdare dömd för mutbrott – 89-åring ville ge bort sin villa

Uppdaterad 2015-10-20 | Publicerad 2015-10-13

Kvinnan från hemtjänsten blev god man åt den 89-årige mannen.

Nu har hon dömts till samhällstjänst för mutbrott – efter att hon aktivt hjälpt vårdtagaren med att testamentera sin sexmiljonersvilla till henne.

Den 89-årige vårdtagaren var änkling och bodde själv i sitt hus i Nacka när den 56-åriga kvinnan blev hans vårdare genom ett hemtjänstföretag.

Mannen har inga nära släktingar och en tid innan det visade sig att mannen höll på att utveckla Alzheimers blev den 56-åriga kvinnan god man åt 89-åringen.

Värd sex miljoner

I början av 2014 lät mannen skriva ett testamente där kvinnan från hemtjänsten stod som förmånstagare av mannens villa. Vid tidpunkten var den värd över sex miljoner kronor, enligt domen. Och för att få till testamentet fick mannen hjälp av den 56-åriga kvinnan. Enligt hennes egen berättelse hjälpte hon till med att föra mannen till juristen, att sköta kommunikationen med juristen, och att försöka få testamentet bevittnat av en granne.

Vid sidan av det ska kvinnan på sin fritid ha stöttat 89-åringen, hjälpt till i hans hem och bjudit in honom till jul- och midsommarfiranden.

Planerade att tacka nej

Den hemtjänstanställda kvinnan förnekade i rätten brott och hävdade att hon planerade att tacka nej till villan när testamentet trädde i kraft. Hon uppgav också att hon flera gånger sagt till 89-åringen att hon inte kan ta emot hans villa men att han inte accepterat detta.

Dessutom hävdade kvinnan att hennes roll i testamentet grundar sig på en vänskapsrelation som uppsått mellan dem - och inte att hon varit hans vårdare. Men Nacka tingsrätt delade inte kvinnans uppfattning och konstaterar i domen att kvinnans roll som anställd ändå har varit det dominerande - och att hon därför kan dömas för mutbrott.

Slipper fängelse

Rätten slår fast att kvinnan har varit medveten om vad som stått i testamentet. Och genom att hon fortsatt att aktivt hjälpa 89-åringen med testamentet har hon "agerat precis tvärtemot hennes egna uppgifter om att hon inte ville ta emot fastigheten".

Rätten anser därför att kvinnan har haft för avsikt att testamentet "skulle skrivas under och bli giltigt". Hon döms därför för tagande av muta eftersom löftet i form av ett testamente varit en "otillbörlig förmån" som haft sin grund i hennes anställning inom hemtjänstföretaget.

Enligt rätten är straffvärdet för den aktuella brottsligheten tio månaders fängelse men eftersom kvinnan är tidigare ostraffad och det inte finns någon risk för fortsatt brottslighet döms hon till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar.

Följ ämnen i artikeln