Misstänkte dubbelmördaren Daniel Nyqvists journal läckt på nätet

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Daniel Nyqvist har erkänt att han ligger bakom dubbelmordet i Linköping 2004.

I 16 år har han gått under polisens radar.

Men han har inte varit okänd för psykiatrin – enligt en journalkopia som läckt ut på internet. Vilket får hans försvarsadvokat att rasa:

– Sådant här får inte ske, säger advokat Johan Ritzer.

Den 13 januari fick polisen ett telefonsamtal.

Det var en man som ville tipsa om sin barndomskamrat, som hade ett visst intresse för knivar. Barndomsvännen hette Daniel Nyqvist.

Nu, snart fem månader senare, kunde 37-årige Nyqvist gripas tack vare den nya metod där man korskört gärningsmannens dna-profil med kommersiella dna-register.

Sörjande vid mordplatsen i oktober 2004.
Foto: ULF HÖJER
Sörjande vid mordplatsen i oktober 2004.

Fram tills han greps i tisdag har Daniel Nyqvist levt ett tillbakadraget liv, de senaste 10 åren har han bott i samma hyreslägenhet i Johannelund i Linköping, dit han flyttade från sitt föräldrahem när han var runt 25 år gammal. Hans grannar har vittnat om att han varit en lugn hyresgäst som inte bråkat eller fört oljud.

Som lugn beskrivs han också av tidigare klasskamrater och de kallar honom också tillbakadragen. En tidigare klasskompis säger att de brukade umgås på rasterna och i skolan, men aldrig på fritiden.

– Han var aldrig med oss och festade. Vad jag förstår kunde han istället sitta hemma själv och dricka. Han var rätt asocial och lite speciell, säger han.

Den tidigare klasskompisen säger att de brukade låna tv-spel av varandra.

– Han gillade tv-spel, men vi spelade aldrig tillsammans.

Foto: Linköpings kommun
Daniel Nyqvist, sista året på gymnasiet.

Kartlägger hans liv: ”Ensamt”

Också datorer ska ha varit ett stort intresse för Daniel Nyqvist och under gymnasiet läste han bland annat programmering, webbdesign och datorkunskap, det sistnämnda avslutade han med ett väl godkänt betyg. Han fick VG i flera ämnen och det enda han fick underkänt i var sitt projektarbete, som ska ha handlat om en hemsida för datorspelet Counterstrike.

Hur Daniel Nyqvists liv sett ut från åren efter gymnasiet, när dubbelmordet ägde rum, fram tills han greps i dag, håller polisen nu på och kartlägger.

– Det är en av utredningsåtgärderna där vi tittar på hur han fungerat i samhället och vilket liv han har haft. Av vad man kan se hittills har han levt ett väldigt ensamt liv, säger kriminalinspektör Henry Jansén.

Journalkopia har läckt

Nu har en journalkopia som uppges tillhöra Daniel Nyqvist läckt ut på nätet, en sammanfattning av en psykiatrisk utredning som gjordes för flera år sedan som bland annat handlar om hans sociala svårigheter.

Att ett sådant här dokument kan ha läckt ut upprör den misstänkte dubbelmördarens försvarsadvokat Johan Ritzer.

– Jag har ingen aning om dokumentet är autentiskt eller inte men är det så är det häpnadsväckande att det har läckt ut på det sättet. Sådant här får inte ske, säger Ritzer och tillägger:

– Jag utgår från att man kommer att vidta en internutredning för att försöka ta reda på vad som gått snett, för det här får inte hända. Det är väldigt illa.

Foto: Carolina Byrmo
Försvarsadvokaten Johan Ritzer.

Också Henry Jansén har nåtts av informationen om att en journalkopia som uppges tillhöra den misstänkte mördaren läckt ut på nätet.

– Med tanke på den personlige integriteten för den häktades skull är det inte bra. Det här är någonting som jag tycker ska stanna inom sjukvården och hos den utredande myndigheten. Jag förstår inte vilket intresse man har av att lägga ut sådant, säger Henry Jansén.

Foto: AFTONBLADET / 85440
Henry Jansén
Publicerad:

LÄS VIDARE