Yngre brodern släpps – äldre brodern omhäktas

Publicerad 2015-06-30

34-åringen häktas i fyra veckor till: ”Det ger arbetsro”

SKÖVDE/STOCKHOLM. Lillebrodern släpps på fri fot. Men efter en lång förhandling beslutade tingsrätten att omhäkta den äldre brodern för mordet på Lisa Holm, 17.

Men häktningsbeslutet kan komma att överklagas.

– Han är förtvivlad över att sitta frihetsberövad, säger Inger Rönnbäck, mannens advokat.

I förmiddags gick tidsfristen ut för Lars-Göran Wennerholm, vice chefsåklagare i Skövde.

Det har nämligen gått två veckor sedan de två litauiska bröderna, 31 respektive 34 år gamla, häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet på Lisa Holm.

Åklagaren beslutade att försätta den yngre brodern på fri fot. Men han begärde att den äldre brodern skulle hållas häktad i fyra veckor till. Orsaken är att misstankarna mot honom har stärkts under utredningsarbetet.

– Det finns bland annat teknisk bevisning, säger Lars-Göran Wennerholm till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det finns en del resultat i den tekniska delen av utredningen. Jag går inte in exakt på vad det är, men det är teknisk bevisning som stärker misstankarna mot den äldre brodern.

Verkade samlad

Vid 15:10-tiden inleddes häktesförhandlingar mot 34-åringen i Skaraborgs tingsrätt.

Den misstänkte leddes in klädd Kriminalvårdens gröna kläder, tillsammans med sin advokat Inger Rönnbäck. Han gav ett samlat intryck, men såg trött och sliten ut.

Under inledningen av förhandlingen stirrade han mestadels ner i bordet framför sig. Men han såg även mot rättens ordförande när denne talade.

När han fick höra att åklagaren ville ha honom häktad i fyra veckor till skakade 34-åringen på huvudet. Försvaret bestred häktningen – och upprepade mannens inställning till anklagelserna.

– Min klient förnekar alltjämt brott, sa advokaten Inger Rönnbäck i rätten.

Därefter fortsatte förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Förlängd häktningstid

Omkring två timmar senare meddelade rätten sitt beslut: 34-åringen omhäktas misstänkt för mordet på Lisa Holm.

– Det är ett bra beslut. Misstankarna mot mannen har legat på sannolika skäl under de senaste två veckorna, och nu har det stärkts ytterligare, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm.

Hur trygg känner du dig med bevisläget?

– Jag kommenterar inte det. Jag nöjer mig med att konstatera att han är på sannolika skäl misstänkt för mord, säger Lars-Göran Wennerholm.

Häktningstiden är, i enlighet med Wennerholms begäran, förlängd till den 28 juli. Det normala är att häktningen förlängs med två veckor. Enligt åklagaren är det framförallt omfattande tekniska undersökningar som motiverar den extra åtalstiden.

– Den perioden ger mer arbetsro och dessutom så behöver inte jag ha en ny förhandling redan om två veckor. Det sparar tid.

Kan överklagas

Inger Rönnbäck, 34-åringens advokat, är kritisk till omhäktningen.

– Jag anser att beslutet är fel utifrån vår uppfattning, men domaren hade en annan åsikt. Jag ska prata med min klient i morgon och ta beslut om vi ska överklaga eller inte.

När rådmannen meddelade beslutet reagerade 34-åringen starkt. Enligt Inger Rönnbäck mår mannen mycket dåligt av att sitta häktad.

– Han har hela tiden hoppats att han ska bli frigiven. Han säger att han är oskyldig och han är väldigt bestämd i det.

– Han mår inte alls bra. Eftersom han är oskyldig, som han säger, så känner han sig väldigt utsatt i att bli frihetsberövad.

Kan lämna landet

Tidigare på tisdagen släpptes den yngre brodern på fri fot. Misstankarna mot honom har försvagats.

– Det finns inte längre anledning att han ska vara frihetsberövad och jag har därför beslutat att han ska sättas på fri fot, säger Lars-Göran Wennerholm.

Mannen är dock inte avförd från utredningen.

– Det har fortfarande gått relativt kort tid. Förundersökningen mot honom är inte nerlagd än, men misstankarna är inte på sannolika skäl och då kan han inte vara häktad.

– Jag har inte graderat misstankarna mot honom, men det är för tidigt att lägga ner förundersökningen, säger Wennerholm.

31-åringen har inte belagts med något utreseförbud. Han är alltså fri att lämna landet.

– Jag resonerar på samma sätt som med kvinnan som var häktad. Litauen är ett EU-land och vi kan hämta honom där om vi skulle behöva.

Precis som advokaterna har den frisläppte mannen belagts med yppandeförbud.

– Yppandeförbudet gäller alla som varit i förhör eller suttit med vid förhandling, säger Lars-Göran Wennerholm.

Den 31-årige mannens advokat Thomas Ört har varit i kontakt med sin klient efter beskedet att han blir frisläppt.

– Det har mottagits på ett positivt sätt, säger Thomas Ört till Aftonbladet.

Han vet inte om klienten kommer att välja att återvända till Litauen som kvinnan och vill i övrigt inte uttala sig om den pågående utredningen med hänvisning till yppandeförbudet.

Intensivt polisarbete

Hittills har polis och åklagare varit mycket förtegna om utredningen. Den linjen håller Lars-Göran Wennerholm fast vid.

– Utredningen bedrivs fortsatt intensivt med förhör och tekniska utredningar. Men några detaljer kan jag inte kommentera.

Den fullständiga obduktionsrapporten är ännu inte klar.

– Jag vet inte när den kommer. Jag misstänker att det kan dröja, säger Wennerholm.

En 34-årig kvinna, som är gift med en av männen, satt tidigare häktad för inblandning i fallet. Hon misstänks för skyddande av brottsling, men släpptes i förra veckan. Kvinnan har lämnat landet. Misstankarna mot henne kvarstår dock.

Följ ämnen i artikeln