Hagamannen vill ha pengar till körkort

Uppdaterad 2015-07-16 | Publicerad 2015-07-15

Om knappt två veckor släpps Hagamannen fri.

Inför det har han ansökt om pengar till körkort.

Annars kan han inte börja sin utbildning och få ett jobb, enligt Kriminalvården som beviljat bidraget.

Under flera år satte Niklas Lindgren skräck i Umeå. Han började kallas Hagamannen efter stadsdelen Haga där han brutalt våldtog flera kvinnor.

Plåtslagaren Niklas Lindgren hade varit på fest vid varje tillfälle som våldtäkterna ägde rum. Dessutom hade han små fötter – ett av signalementen för Hagamannen.

Den 29 mars 2006 greps han och dömdes så småningom till 14 års fängelse.

Fri om två veckor

Om knappt två veckor kan han släppas fri. Inför det har Hagamannen via sin kontaktman ansökt om bidrag till körkort.

Kriminalvården beslutar att betala ut 3 500 kronor.

”Körkort är ett krav för att få genomföra den utbildning som klienten ska påbörja under augusti 2015. Enligt Arbetsförmedlingen är körkort även ett krav för att efter utbildning kunna få arbete inom yrket”, står det i beslutet.

Vill totalrensa

Dessutom har Niklas Lindgren ansökt om ”en totalrensning av PuL-registret av lokala system och säkerhetsregistret enligt 28 § PuL”.

Enligt paragrafen som han hänvisar till handlar det om att han tycker att myndigheten hanterat uppgifter om honom på ett olagligt sätt. Men Kriminalvården avslår begäran.

Nyligen beslutade övervakningsnämnden att Niklas Lindgren under sitt första år i frihet inte skulle få vistas i Umeå med omnejd. Men han överklagade beslutet och fick rätt – han får återvända.