Åtalas för våldtäkt av ettåringar

Uppdaterad 2015-10-15 | Publicerad 2015-10-09

Barnskötaren filmade övergreppen med sin mobil

Polisen kom dagispedofilen på spåren när han antastade en 10-åring på ett nöjesfält.

Nu åtalas han för grova sexuella övergrepp och grova våldtäkter på 17 barn – brottsplatsen är förskolor där mannen arbetat.

Flera av barnen är så små som ett år gamla.

Mannen, som är i 40-årsåldern, åtalas i dag för grova sexuella övergrepp och grova våldtäkter mot 17 barn mellan våren 2014 och sommaren 2015.

Vid tidpunkten för brotten mot småbarnen, de flesta mellan ett och tre år gamla, har mannen enligt åklagaren varit anställd på olika förskolor i Kristianstads kommun.

Han åtalas också för sexuellt övergrepp mot en tioårig flicka på den småländska nöjesparken High Chaparall. Enligt åklagaren Pär Andersson var det så polisen kom mannen på spåren.

– Vi hade troligen inte fått tag i honom om det inte var för det, sa åklagaren under en presskonferens på fredagen.

Mycket små barn

Bland åtalspunkterna finns fyra grova våldtäkter av två två-åringar och två ett-åringar.

Bland de övriga åtalspunkterna finns 14 grova övergrepp där de utsatta barnen är mellan ett och tre år gamla. Vissa av barnen har utsatts för flera övergrepp.

Mannen har enligt åtalet systematiskt spelat in och fotograferat övergreppen med sin mobiltelefon. På hårddiskar har polisen hittat 155 bilder samt sju filmer. Han åtalas därför också för grovt barnpornografibrott.

Åklagaren uppger att man inte hittat något som tyder på att mannen spritt filmera och bilderna till andra pedofiler. Trots det ska bildmaterialet nu skickas till Rikskriminalen i Stockholm för kontroll.

– De kommer att köra det i sina dataprogram för att se om de finns någonstans på nätet, säger Pär Andersson.

”Är ångerfull”

Den misstänkte mannen har arbetat på 32 förskolor och sju olika fritidshem under sin tid som anställd i Kristianstads kommun. Hur han lyckats dölja våldtäkterna från övrig personal vill åklagare Pär Andersson inte svara på.

– Men jag kan säga att det har skett utan annan personals vetskap, säger han.

Merparten av brotten bedöms av åklagaren vara grova då mannen visat "särskild hänsynslöshet" och "utnyttjat sin ställning såsom personal på förskolan".

Mannen greps på den småländska nöjesparken High Chaparall den 13 juli där han då arbetade med att fotografera besökande familjer.

Den misstänkte mannen erkände tidigt i utredningen att han våldtagit barn.

– Min klient är ångerfull och samarbetsvillig. Han vill klara ut det som har hänt fullt ut, sa försvarsadvokaten Esbjörn Svensson tidigare till Aftonbladet.

Kan finnas mörkertal

Under utredningens gång har det enligt åklagaren kommit in en "mängd" anmälningar från andra oroliga föräldrar än vårdnadshavarna till de 17 utsatta barnen. Men att det skulle finnas fler utsatta barn än de som konstaterats genom film- och bildmaterialet håller Pär Andersson inte för troligt.

– Vi har inte funnit några bevis för att så ha varit fallet, att det har skett fler brott än de som vi har dokumenterade av honom själv. Men därom vet man ju inte så mycket, säger Pär Andersson.