”Helt uppenbart har brottsligheten ökat i de här områdena”

Publicerad 2016-02-04

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, om de utsatta förorterna

Större möjligheter till arbete. Lättare att komma in i samhället. Framtidshopp till unga.

Det är något av vad som krävs för att komma till rätta med problemen i de utsatta områdena, tror Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Just nu så upplever vi en period där det definitivt är värre, och det är bekymmersamt.

Förklaring: Här ligger de olika
regionerna
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

En liknande rapport som den Aftonbladet tagit del av kom även 2014.

När man jämför rapporterna, känns det inte som att mycket har hänt?

– Det händer inte så mycket på så kort tid. Det här är processer och problem som är mycket beständiga. Vi har haft de här problemen i de här stadsdelarna i många år. I USA har de funnits i hundra år, säger Jerzy Sarnecki.

Vad gör att vissa väljer ett liv i kriminalitet?

– Det kan vara att man upplever att man inte har några chanser och möjligheter i livet. Har man dålig utbildning, har man språksvårigheter, kommer från familjer utan utbildningstradition – då har man begränsade möjligheter. Man upplever en viss hjälplöshet. Man vet inte ens hur man ska ta sig an framtiden och man tror inte man har några chanser att förändra sin situation.

– Men man får inte glömma att det är många som växer upp under de förutsättningarna som lyckas. Och om inte de så deras barn, eller kanske barnbarn.

Är det bara som det framstår i media eller är det här problem som blir värre?

– Det är en inte helt enkel fråga att besvara. Just nu så upplever vi en period där det definitivt är värre. Om det är en långsiktig process som kommer att fortsätta, eller om det bara är en våg där vi snart ser en nedgång, är inte lätt att bedöma.

– Men helt uppenbart är att vi haft en ökad brottslighet i de här områdena. Det handlar om uppgörelser mellan gäng, att den organiserade brottsligheten ökat. Man märker ett förakt för liv där folk skjuter andra för oförrätter. Allt det här har ökat det senaste decenniet. Det är bekymmersamt.

Hur kan man göra det bättre?

– Kortsiktigt handlar det om att vi måste slå sönder brottsligheten som finns i området. Bara för att det är fler poliser i ett område betyder det inte att de gör rätt saker. Här har vi en problematik hur vi ska hantera de här situationerna, vad polisen ska göra och vad de inte ska göra. Det är otroligt viktigt att de inte är stöddiga och provocerar unga människor. Att de har rätt utbildning för att bemöta svåra sociala situationer.

– Den långsiktiga lösningen är helt uppenbar, att vi måste förändra levnadsförhållande för människor som kommer till Sverige, att integrationen kraftigt måste förbättras. Där har vi i dag en hel del forskning som visar vägen. Det allra enklaste och mest uppenbara steget är att människor måste komma i arbete oändligt mycket fortare än de gör i dag. Sen handlar det väldigt mycket om åtgärder gentemot barnen, att satsa både på förskola och skolan. Man måste ge framtidshopp till unga människor. Där vet vi att vi kan vara framgångsrika.

Följ ämnen i artikeln