Busch Thor: Hur SD agerar är upp till dem

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2016-10-21

Regeringsfrågan efter 2018 het potatis

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hoppas få stöd av Sverigedemokraterna för en Alliansregering efter 2018.

Men hon är inte beredd till några eftergifter för att säkra stödet.

– Vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD, så hur de eller andra agerar, det måste vara upp till dem, säger hon.

När Ebba Busch Thor hösttalade inför partikamrater i Stockholm på fredagen tog hon upp regeringsfrågan och hur hon ser på den. KD-ledaren slog fast att hon tycker att det har funnits "skäl att titta på möjligheten" att förhandla fram en alliansbudget redan under denna mandatperiod.

På pressträffen efteråt stod det dock klart att hon nu räknat bort det, bland annat eftersom Liberalerna säger nej.

– Jag anser fortfarande att det finns starka skäl att pröva. Men det är inte hållbart om vi inte är fler. Vi har varit ganska ensamma om att driva den linjen, säger Busch Thor.

"Vi kommer inte att förhandla med SD"

I stället siktar KD nu in sig på att pröva stödet för en Alliansregering efter valet 2018.

– Vi behöver gå fram med en statsministerkandidat och se hur stödet ser ut i riksdagen. Jag tycker vi har ett ansvar gentemot väljarna att pröva det. Men hur stödet ser ut kommer vi inte att veta på förhand, säger Busch Thor.

– Vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD, så hur de eller andra agerar, det måste vara upp till dem.

Samtidigt slår Ebba Busch Thor fast att hon inte är beredd att göra några eftergifter till SD, för att säkra deras stöd.

Varför skulle SD stödja er utan att få något för det?

– Det kan jag inte veta säkert, vi vet inte vad som skulle hända vid en omröstning i riksdagen. Men jag anser att vi har ett ansvar att pröva stödet och då får de övriga partierna i riksdagen ta ställning till vilken statsministerkandidat och vilken regering de tror skulle vara bäst för Sverige.

Regera i minoritet

Ebba Busch Thor menar att det skulle vara möjligt för Alliansen att regera i minoritet och söka stöd i riksdagen i fråga efter fråga.

– Men det skulle vara en mycket svår situation, det vill jag vara tydlig med gentemot väljarna. Ändå  skulle det vara bättre än att Stefan Löfven förblir statsminister och Alliansen lämnar walkover, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att han tänker sitta kvar på sin post och försöka förhandla fram ett blocköverskridande samarbete om de rödgröna blir mindre än Alliansen efter valet.