Stockholm mot resten av landet

Uppdaterad 2012-01-25 | Publicerad 2012-01-24

S splittrat i ny maktkamp

Håkan Juholts avgång har öppnat för nya maktstrider.

Fyra viktiga frågor delar Socialdemokraterna i två läger.

Det är Stockholm – mot resten av landet.

Förnyare och traditionalister ställs nu åter mot varandra, enligt S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Det finns en hel del höger-vänster i det här också. Men det är överlappande skiljelinjer, där man har en ståndpunkt i en fråga och en annan i nästa, säger han.

Rut symbolfrågan

De fyra frågor där splittringen syns tydligast är skatterna, vinst i vården, a-kassan och rut-avdraget.

– De som brukar kallas lite mer högerbetonade finns tydligast uttryckt i Stockholm. Där finns en koncentration av de som sneglar på medelklassväljarna i storstäderna, säger Ann-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja.

Rut-avdraget är den kanske tydligaste symbolfrågan som kommit att dela partiet.

Där har exempelvis Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, sagt att han vill behålla avdragsrätten, om än med sänkta nivåer.

”Skjutit sig i foten”

Partilinjen för övrigt är att avdraget ska avskaffas.

– Jag anser inte att det här handlar om storstad-landsort. Det handlar mer om vad man tror att man kan vinna val på, säger Daniel Suhonen, chefredaktör på socialdemokratiska Tiden.

– Socialdemokraterna har skjutit sig själva i foten genom nedskärningarna av välfärden under 1990-talet. Vägen tillbaka är att återupprätta välfärdssamhället så att det duger även åt medelklassen, säger han.

Fler stridsfrågor

Utöver de här fyra frågorna finns flera andra gamla stridsfrågor som kan komma att blossa upp igen, enligt Ann-Marie Lindgren.

– Energifrågan är en sådan fråga, även om det inte är en tydlig höger-vänsterfråga. Det handlar bland annat om hur man ska hantera kärnkraftsavvecklingen. Förr eller senare kommer den här frågan tillbaka, säger hon.