Värnplikten återinförs – men vill unga göra militärtjänst?

Uppdaterad 2017-04-20 | Publicerad 2017-03-02

UPPSALA. Värnplikten har återinförts i Sverige och 13 000 ungdomar ska mönstra redan i sommar.

Men vill de unga göra militärutbildningen?

– Absolut, jag tycker att det är obehagligt det som händer i Ryssland och att vi i Sverige står utan front, säger Rebecca van Dorrestein, 17.

– Jag är inte intresserad av att göra värnplikten, säger Malva Wärnsberg, 17.

Malva Wärnsberg, Sebastian Englund, Rebecca van Dorrestein och Liga Wanda Barisa om att göra lumpen.

På onsdagen fattade regeringen beslut om att återinföra värnplikten, som varit vilande sedan 2010. Snart kommer svenska ungdomar födda 1999 att få hem en blankett från Rekryteringsmyndigheten, där de kan anmäla sitt intresse för att göra den drygt elva månaders långa militära utbildningen.

Den första kullen kommer börja göra värnplikt 2018.

Splittrad klass

Men vad tycker egentligen ungdomarna om det här?

Lite olika visade en snabb handuppräckning. I en naturvetenskaplig gymnasieklass i årskurs två på Katedralskolan i Uppsala räckte 13 av 25 närvarande elever upp handen som ja på frågan om de kan tänka sig att göra värnplikt.

– Jag är för värnplikten, jag hade redan tänkt att gå GMU efter gymnasiet. Jag tycker att det är bra att vi inför värnplikten i Sverige, för att fylla igen luckan och för att få disciplin, säger Sebastian Englund, 17, som ser en framtid som yrkesmilitär.

– Absolut, jag tycker att det är obehagligt det som händer i Ryssland och att vi i Sverige står utan front, säger Rebecca van Dorrestein, 17, som drömmer om att bli flygledare.

Hon tycker också att värnplikten kan vara nyttigt för att strukturera och diciplinera svenska ungdomar.

– Jag tycker att det här borde införas i större skala med tanke på hur det ser ut. Självklart strävar vi efter fred, men det kan hända och då är jag hellre förberedd och har gjort det själv än att stå där utan försvar.

– Jag kan absolut tänka mig att göra värnplikten, säger Liga Vanda Barisa, 17-

Hon tvekar dock lite över om hon vill göra värnplikten direkt efter gymnasiet.

Malva, 17: Gör det inte frivilligt

Malva Wärnsberg, 17, är av en annan åsikt än sina klasskamrater.

– Jag är inte intresserad av att göra värnplikten. Om jag skulle bli tvingad skulle göra det, men inte frivilligt. Det låter kanske naivt, men jag vill inte att vi ska ha krig, säger hon.

– Jag känner att jag kan bidra på andra sätt.

Värnplikten kommer att omfatta både kvinnor och män numera, vilket är annorlunda från hur det var tidigare. Försvarsminister Peter Hultqvist sa under morgonen att han gärna vill se fler kvinnor inom militären.

– Kvinnor ska söka precis som män, det ökar jämställdheten i samhället, säger Rebecca van Dorrestein.

Inte orolig för testerna

När blanketten har skickats ut och unga har anmält sig kommer cirka 13000 personer att kallas till mönstring. Där kommer man precis som tidigare genomföra olika psykiska och fysiska tester.

Är du orolig för de fysiska testerna?

– Nej, jag tränar inte så mycket på gym, men jag skulle ändå göra mitt bästa. Kommer jag in så gör jag det, kommer jag inte in så göra jag inte det. Men då har jag ändå dragit mitt strå till stacken och försökt, säger Liga Vanda Barisa.

Av 25 närvarande elever i klassen svarade alltså 13 ja på att de kan tänka sig att göra värnplikten.

Varför är klassen så delad?

– Svår fråga. Jag tror att de som är emot kanske har andra planer i livet och kanske inte känner sig redo att försvinna i ett år. De som är för tycker nog att det är viktigt att ha ett bra försvar som funkar, säger Malva Wärnsberg.