Högt tonläge inför drabbning mellan S och SD

Publicerad 2016-09-30

Shekarabi och Åkesson möts i het debatt om arbetsvillkor

Sverigedemokraterna hotar att fälla regeringens förslag om villkoren på svensk arbetsmarknad. Det har fått civilminister Ardalan Shekarabi (S) att se rött – och utmana partiledaren Jimmie Åkesson på debatt.

På fredagen drabbar de samman i SD-fästet Bromölla.

– Det är inte mig och regeringen som SD sviker, det här får konsekvenser för taxichaufförer, städare och byggnadsarbetare, säger Shekarabi.

– Till skillnad från Socialdemokraterna värnar vi den inhemska arbetsmarknaden fullt ut, kontrar Åkesson.

Det är SD:s förändrade hållning i frågan om upphandlingsregler för offentlig verksamhet som ligger bakom Ardalan Shekarabis debattutmaning. Regeringen har tagit fram ett lagförslag som innebär att företag som vill sälja till stat, kommuner och landsting måste erbjuda sin personal löner, semestrar och arbetstid i enlighet med svenska kollektivavtal och som ska behandlas i riksdagen senare i höst.

Sverigedemokraterna har tidigare stått på samma sida som regeringen men har på senaste tiden gjort helt om och delar nu allianspartiernas uppfattning, vilket hotar att fälla förslaget.

"Drabbar tusentals löntagare"

Ardalan Shekarabi är upprörd över SD:s omsvängning och menar att han i debatten ska ställa partiet till svars för att det "sviker arbetare som taxichaufförer, städare och byggnadsarbetare". Han framhåller också att SD nu anpassar sig till Alliansen.

– SD har stått i valrörelsen och debatter och sagt att de står på löntagarnas sida och att de ska slåss för kollektivavtalsenliga villkor vid upphandlingar. De ville till och med gå längre än oss. Men när det väl gäller, och riksdagen ska ta ställning till en fråga som berör löntagarnas rättigheter direkt, då är det viktigare för SD att närma sig Moderaterna och mäktiga ekonomiska intressen.

Enligt Shekarabi har omsvängningen skett efter påverkan från näringslivet.

– Allt som krävdes var två middagar med Almega, säger han och hänvisar till tidigare medieuppgifter om att SD bjudits in till samtal med tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation vid ett flertal tillfällen.

SD:s helomvändning hotar att fälla regeringens förslag i riksdagen. Men enligt Ardalan Shekarabi är det inte anledningen till hans ilska.

– Vi har inte räknat med deras stöd utan vi har lagt fram ett förslag vi tror på. Men det här är inget politiskt spel. SD:s omsvängning kommer att drabba tusentals svenska löntagare, främst i taxibranschen och städbranschen, där man lever med lönenivåer långt under de svenska, säger han.

Åkesson slår tillbaka

SD-ledaren Jimmie Åkesson menar i sin tur att regeringens förslag är "direkt skadligt för svenska löntagare och småföretag".

– Men jag hoppas även kunna lyfta skiljelinjen mellan våra partiers inställning i arbetsmarknadspolitiken. Till skillnad från Socialdemokraterna värnar vi den inhemska arbetsmarknaden fullt ut, utan särlösningar och regelförenklingar för utstationerade och utrikes födda arbetslösa, säger han.

Platsen för debatten har valts av Jimmie Åkesson. Bromölla är ett av SD:s starkaste fästen. Debatten skulle ha hållits på en byggarbetsplats sent på eftermiddagen, men är nu flyttad till klockan 11 på dagen. Civilminister Ardalan Shekarabi hade ingen möjlighet att närvara senare.

– En mycket märklig inställning Ardalan har, att ändra till klockan 11 när många arbetare just arbetar och därför inte kommer att kunna närvara, säger Åkesson.

S bussar publik

Socialdemokraterna i Karlskrona erbjuder sig samtidigt att sponsra resan för de medlemmar som vill se debatten mellan Shekarabi och Åkesson, uppger SVT Nyheter i Blekinge och hänvisar till ett internt mejl. I mejlet uppmanas intresserade socialdemokrater att bära jackor eller t-shirtar med partiets symboler på.